Gazdaság

1 ÚJ TŐKE BEVONÁSA

MIBŐL? A részvénytársaság új részvényeinek nyílt, illetve zártkörű forgalomba hozatala révén emelheti alaptőkéjét. A kft.-k törzstőkéjének megemelése új törzsbetétek befizetésével, illetőleg nem vagyoni betétek szolgáltatásával történik.

KIK? Részvénytársaságoknál általában a közgyűlés hatáskörébe tartozik az alaptőke felemelése. Az alapító okirat azonban az igazgatóságot is felhatalmazhatja erre. Ez a jogosítvány legfeljebb évi 25 százalékos felemelésre szól, és érvényessége nem lehet hosszabb öt évnél. A kft. esetében a taggyűlés határoz a törzstőke felemeléséről.

MIKOR? Az rt. alaptőkéjét új részvények forgalomba hozatalával akkor emelheti meg, ha a korábban forgalomba hozott valamennyi részvényének névértékét, illetve kibocsátási értékét a tőkeemelést megelőzően már befizették. A kft. törzstőkéjét – a törzstőkén felüli vagyon terhére történő emelés kivételével – csak akkor szabad felemelni, ha valamennyi korábbi törzsbetétet teljes egészében befizették már.

HOGYAN? Az rt.-nél a közgyűlés dönt az alaptőke-emelés módjának elfogadásáról, tervezett legkisebb összegéről, a tőkeemelés jóváhagyásáról (ha az érintett részvénysorozatok tulajdonosainak háromnegyedes többsége jóváhagyja), biztosítja a részvényesek jegyzési elsőbbségét, módosítja az alapító okiratot a részvényjegyzés tényleges lezárásának napjával. A kft. törzstőkéjének felemelése előtt a bejegyzett tagoknak elsőbbségi joga van az új törzsbetétek megszerzésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik