Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Marad a kedvező környezet

Nagyon jól kezdődött a 2000. év a magyar értékpapír-piaci befektetők számára. Vízkeleti Sándor, a Budapest Alapkezelő munkatársa szerint a pozitív befektetési környezet fennmarad a következő hónapokra is. A világ nagy gazdaságairól kedvező előrejelzések készültek, ami egyrészt növeli a befektetői aktivitást, másrészt az európai országok gyorsuló növekedése közvetlenül is hat a magyar gazdaság eredményére. A hazai vállalatok kivitele 1999 második félévében gyorsuló ütemben bővült, ezt visszajelezte a folyó fizetési mérleg kedvező alakulása is; a szakértő nem látja okát, hogy ez ne folytatódjon tovább az idei első félévben. A kedvező külpiaci helyzet javítja az exportőrök eredményességét, ami a vállalati profitok növekedésén keresztül pozitívan hathat a részvényárfolyamokra.

A napokban a Magyar Nemzeti Bank rég- óta nem látott mértékű, 1,5 százalékpontos kamatcsökkentést hajtott vére. Az általános kamatesés kedvező a vállalatok számára, hiszen olcsóbbá teszi tevékenységük, illetve beruházásaik finanszírozását. A jegybank ilyen mértékű monetáris könnyítése már az egész gazdaságot élénkítheti. A külföldi befektetők számára biztatás lehet az is, ha a nagy hitelminősítő intézetek – a várakozásoknak megfelelően – javítanák az ország megítélését.

Mindezek következtében a magyar részvénypiac következő néhány hónapját Vízkeleti a közelmúltban lezajlott jelentős árfolyam- emelkedés ellenére is ígéretesnek látja, ahová továbbra is érdemes befektetni. Az ország tőkepiacával kapcsolatos kedvező várakozások miatt tulajdonképpen az egész részvénypiacot – azaz például a BUX vagy a RAX részvényeit – tudják ajánlani a Budapest Alapkezelőnél. Ezt a kört a befektetők egyebek mellett a komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkező alapkezelők befektetési jegyeinek vásárlásával tudják elérni. Éppen ezért ebben a rovatban talán szokatlan portfólió-összetételt javasol Vízkeleti Sándor. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik