Gazdaság

MŰHOLDAS SEBESSÉGKORLÁTOZÁS – Fék az űrből

Gyorshajtás, ámokfutás, diszkóbaleset – mindez Nagy Britanniában hamarosan a múlté, ha megvalósul John Prescott miniszterelnök-helyettes elképzelése. A politikus ugyanis olyan sebességkorlátozó rendszer bevezetését javasolja, amely egyenesen a világűrből gondoskodna arról, hogy egyetlen autós se léphesse túl a megengedett sebességet.

A műholdas fékrendszert a múlt év végére fejlesztették ki a leedsi egyetem közlekedésmérnökei, akik szerint e megoldás jócskán javít majd az elszomorító baleseti statisztikákon: a halálos balesetek száma akár 60 százalékkal is csökkenhet – ez pedig évente több mint ezer életet jelent.

Az autó a fedélzetébe épített számítógép digitális térképe és a műhold jelei alapján mindig tudja, melyik úton jár, és mekkora a sebességhatár; ha pedig gyorshajtás esete forog fenn, a rendszer egyszerűen elzárja az üzemanyag-csapot. A műholdas fék egy fekete Ford Escortban már működik, mégpedig finoman és fokozatosan – legalábbis a tesztelő önkéntesek ezt állították.

A felülről jövő kontroll terve ezzel együtt nem túl népszerű a szigetországban. A brit autóklub jobb lábukban jobban bízó sofőrjei máris tiltakoztak a száguldást lehetetlenné tevő terv ellen. A műholdas extra ráadásul autónként várhatóan 200 fontos beruházást jelent majd, ez pedig még Nagy-Britanniában sem olcsó, úgyhogy amennyiben a rendszer használata kötelező lesz, valószínűleg a kormánynak kell állnia a költségeket. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik