Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Év eleji lejtmenet

Kis korrekció történt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) utolsó kereskedési napján, de így is közel 40 százalékkal nőtt a BUX 1999-ben. Az új év azonban árfolyamcsökkenéssel kezdődött.

Még rátett egy lapáttal a BÉT a karácsony előtti éves csúcsra, s végül 8819 pontos BUX értékkel zárta a múlt évet. A részvényforgalom jó átlagos volt az év utolsó napjaiban is, általában 15 milliárd forintnyi mennyiség cserélt gazdát. Jellemzően a hazai spekulációs kereslet erősítette az árfolyamokat, a nagy külföldi intézményi befektetők már jóval tartózkodóbbak voltak.

A részvények hivatalos záróárát egyébként az utolsó kereskedési nap záró értékei adják, így nem véletlen, hogy a kisebb likviditású papírok esetében hektikusan mozogtak az árfolyamok. A Konzum majd’ 60, míg az Eravis elsőbbségi papírja 21 százalékkal drágult, és igazi tűzijáték kísérte az áramszolgáltató papírok kereskedését is. Az Édász például 8 százalékkal drágult egyetlen nap alatt, s több mint 10 százalékos napon belüli változásra került sor a Titász és a Dédász kereskedésében is. Ezekben az esetekben alapvetően a nagyobb befektetők záróár-beállítási szándéka mozgatta napon belül az árakat.

Az évkezdet azonban már egészen más volt, a nemzetközi piacok zuhanása nyomán a BÉT-en is lefelé mozdultak el az árfolyamok. A befektetőket mind Amerikát, mind pedig Nyugat-Európát illetően a kamatemelési várakozások tartották lázban, emiatt túlsúlyba kerültek az eladók.

A hét első napjaiban egyébként kifejezetten kedvező hazai makrogazdasági adatok kerültek nyilvánosságra. A fizetési mérleg folyó tételeinek novemberi hiánya 139 millió dollár volt, nemcsak az elemzői előrejelzéseknél kisebb, de az 1988. évi megfelelő hónap adatánál is. Az összesített 11 havi hiány kevesebb mint 1,5 milliárd dollár, 100 millió dollárral kedvezőbb az egy évvel korábbinál. Nem okozott csalódást emellett a harmadik negyedéves GDP adat sem, s elvileg az MNB félszázalékos repocsökkentése is segíthette volna a magyar börzét. A jeges nemzetközi fuvallatok hatására azonban összességében majd 1,5 százalékkal csökkentek a kurzusok. A blue chipek közül gyakorlatilag egyedül a Matáv tartotta jól magát, ezzel szemben a Mol újra a nagy vesztesek közé tartozik, árfolyama egészen 5 ezer forintig esett. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik