Gazdaság

Programozott balesetek, 1998.

JANUÁR. New York államban számítógépek hibás működése miatt a Medicaid kedvezményezettjei közül több száznak “lejárt” az egészségbiztosítása.

MÁRCIUS. Egy új számítógéprendszer, amelyet arra terveztek, hogy a bevándorlásnál kiszűrje a csalást, több ezer jogos kérelmezőtől tagadta meg a zöld kártyát.

ÁPRILIS. Egy, az AT&T által használt Cisco-kapcsolón megjelenő bizarr hibaüzenet továbbterjedt egy nagy sebességű adathálózat több száz kapcsolóján. A hálózat összeomlása hitelkártya-leolvasók és banki automaták ezreit bénította meg.

JÚNIUS. Hibák tömkelege fordult elő, amikor több milliónyi felhasználó áttért Windows 95-ről Windows 98-ra. Long Islandon egy légiforgalmi irányítóközpont rendszerének szoftverfrissítés okozta összeomlása miatt több száz repülőjárat késett.

JÚLIUS. Irányítási és szoftverhibák sorozatára mutatott rá egy NASA-bizottság, amely az 1 milliárd dolláros napszonda-program kudarcának okait vizsgálta. Az IBM mexikói részlege beleegyezett abba, hogy kártérítést fizessen Mexico Citynek a város bűnüldözését segíteni hivatott adatbázisrendszer hibái miatt.

AUGUSZTUS. Egy csődbe jutott gyógyszer-nagykereskedelmi cég, a FoxMeyer pert indított a SAP német szoftvercég ellen egy szoftverrendszer miatt, amely összezavarta a vállalat ügyeinek intézését.

SZEPTEMBER. Számítógépes problémák 5 perccel a fellövés után leállították az Ukrajnában épített Zenit-2 rakéta hajtóművét. A rakéta lezuhant, tönkretéve 12 üzleti felhasználású műholdat, amelyek a Globalstar Telecom tulajdonát képezték 185 millió dollár értékben.

DECEMBER. Albániától délnyugatra a Northwest Airlines és az Air Toronto egy-egy repülőgépe légi karambolhoz közeli helyzetbe került, valószínűleg egy szoftver, az úgynevezett összeütközéseket megelőző rendszer rossz működése miatt. A Föld-közeli aszteroida megfigyelési program keretében nem volt sikeres az Eros kisbolygó “befogása”, mivel az irányító szoftver letérítette az űrjárművet a helyes pályáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik