Gazdaság

BEST OF 2000 – Hamarosan az üzletekben

FEDETT ROBOGÓ. Elsősorban azok számára készül a BMW C1-es robogója, akik veszélyesnek tartják a hagyományos motorokat. A 125 köbcentis modell áprilistól kapható Európában, az amerikai megjelenést illető terveit a BMW egyelőre titokban tartja. Az 5500 dolláros alapárú robogó három kivitelben kerül piacra: extrák nélküli, családi és luxus változatban, ez utóbbit olvasólámpával, kesztyűtartóval és mobiltelefon-kihangosítóval szerelik fel (www.bike.bmw.com/english). A pilótát különleges biztonsági öv és búraszerű tető védi, ezért a C1-es az egyetlen motorkerékpár Németországban, amely bukósisak viselése nélkül is vezethető.

NÉGYKEREKŰ NOSZTALGIA. Amerika válasza a japán személygépkocsi/teherautó hibridekre a szesztilalom korszakát idéző Chrysler PT Cruiser (www.chrysler.com/pt_cruiser). A gengszterkülsejű Cruiser tavasztól kapható az Egyesült Államokban, a dobtáras géppisztoly nélküli alaptípus 20 ezer dollárba kerül majd. Akinek erre futja, úgysem rabol bankot.

TANKOLÓ ROBOT. A Shell Oil egyik indianapolisi benzinkútjánál robot tankol a sofőr helyett (www.countonshell.com). A rendszer robotkarokkal csavarja le a tanksapkát, a szélvédőre helyezett mágneskártya leolvasásával azonosítja a gépkocsit, és a tankolás után automatikusan leszívja a tulajdonos bankszámláját. A vécékulcsot továbbra is személyesen kell elkérni a benzinkutastól.

ÚJ DIGITÁLIS KAMERA. A Fuji Photo Film Finepix PR21 típusú digitális kamerája 2,3 millió pixel finomságú képeket készít, és ezeket 35 másodperc alatt ki is nyomtatja – méghozzá a hagyományos fényképekhez hasonló minőségben (www.fujifilm.co.jp/princam). A fotók memóriakártyán is tárolhatók, így letöltés után az esetleges hibákat a PC-n egyszerűen ki lehet javítani. A fényképezőgép Japánban már forgalomban van: ára 660 dollár, és ugyanennyibe kerül majd Amerikában is, ahol még év elején piacra kerül.

SZÍNES VIDEO-MOBIL. Már működik Japánban a világ első színes video-mobiltelefonja, a Visualphone. A 380 dolláros készüléket a Kyocera nevű cég gyártja (www.kyocera.co.jp/index-e.html). A telefon másodpercenként két színes képkocka továbbítására és vételére alkalmas, ez pedig még nem igazán mozgógép. Rögtönzött videokonferenciákhoz azonban megteszi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik