Gazdaság

ÁRAK, FOGYASZTÁS – Növekvő étvágy

A kiskereskedelmi forgalom az idei első három negyedévben 3012 milliárd forintot tett ki – ez folyó áron 16 százalékkal, változatlan áron számítva 7 százalékkal magasabb, mint 1998-ban.

Szeptemberben a kiskereskedelemben lebonyolított 409 milliárd forintos forgalom folyó áron 17 százalékkal, összehasonlító áron 6,4 százalékkal haladta meg a tavalyit. Kiemelkedően, 34 százalék nőtt a kultúr- és egyébcikk-kiskereskedelem, valamint a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem (17 százalék). E két üzlettípusban az első kilenc hónapban 9, illetve 11 százalékos bővülést mértek.

Az egyharmados súlyt képviselő élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem összehasonlító áron számítva 8 százalékkal, míg a jóval kisebb részarányú – az összes forgalomnak csak mintegy 4 százalékát kitevő – iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 7 százalékkal volt nagyobb a tavaly szeptemberinél.

Üzemanyagokból szeptemberben 3 százalékkal adtak el többet a bázishavinál. A harmadik negyedév első félévinél szerényebben bővülő forgalmában az áremelkedés hatása érezhető. Hasonló okok miatt, a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer-kiskereskedelem összehasonlító áron számított forgalma szeptemberben 15 százalékkal csökkent, ám három negyedéves volumene így is 5 százalékkal meghaladta a tavalyit.

Jövőre a fogyasztás bővülése mellett csökkenhetnek a megtakarítások, és tovább lassulhatnak a beruházások is. Mindezek következtében az infláció feltehetően magasabb lehet a kormány által tervezettnél. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik