Gazdaság

PHILIP HOLZMANN AG – Megbűvölt kancellár

“Gerhard, Gerhard!” kórussal köszönték meg Frankfurtban a Philip Holzmann AG dolgozói a kancellárnak, amit munkahelyük megmentéséért tett, bankkörökben viszont bírálatot váltott ki Schröder beavatkozása a gazdaság “természetes folyamataiba”.

A kancellárnak az utolsó pillanatban sikerült rábírnia a hatalmas építőipar cég hitelezőit, hogy az átdolgozott szanálási terv alapján pénzügyi mentőövet dobjanak a csaknem 3 milliárd márkás veszteséget felhalmozó társaságnak. Az egyezség értelmében, a banki szerepvállalás feltételeként, a kormány – az állami kézben lévő újjáépítési hitelintézeten (KfW) keresztül – 150 millió márkás hozzájárulással pótolja ki a Holzmann tőkehiányát, és ezen felül kezességet vállal 100 millió márka erejéig. Az állami segítség értéke jóval nagyobb a ráfordított pénznél; a lépés azt jelenti, hogy megmarad a cég mintegy 17 ezer németországi dolgozójának munkahelye. A Holzmann beszállítóinál további 40 ezren dolgoznak, akiknek állását szintén veszélybe sodorta a cég fizetésképtelensége, amelyet a múlt héten jelentettek be a társaság vezetői, egyúttal csődvédelmet kérve a bíróságtól.

“A megrendült Holzmann AG-nak a bankok által nyújtott pénzügyi mentőöv a kamatokkal együtt csaknem 4,3 milliárd márkát ér” – közölte a fő hitelező Deutsche Bank elnökségének egyik tagja. Carl von Boehm-Benzig tájékoztatása szerint a második számú német építőipari konszernnek hitele-ző pénzintézetek a szanálási tervben határozták meg, hogy milyen arányban osztoznak a terheken. A Deutsche Bankra a korábbi hírek szerint 1,5 milliárd márka jutott.

A pénzemberek és a középvállalatok képviselői a piaci verseny eltorzításának nevezték a német kancellár intervencióját a Holzmann megmentése érdekében, amelynek szerintük inkább politikai, semmint gazdasági mozgatórugói voltak. Bírálat érkezett a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DIHT) részéről is. A szervezet ügyvezetője szerint más építőipari cégek nem számíthatnak hasonló állami védnökséggel zajló erőteljes támogatásra, holott összességében esetleg több embernek adnak munkát, mint a bajba jutott frankfurti konszern. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik