Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Vállalati túlsúly

Egyértelműen emelkedésre számít a magyar értékpapírpiacon a DH Brókerház Rt. elemzője. Benke Richárd említi azt a tényt, hogy szemben a lengyelországi 17 és a csehországi 20 körüli P/E-értékekkel (árfolyam/részvényenkénti eredmény), Magyarországon a 2000-re becsült eredményekből csupán 12 körüli mutató adódik.

A pozitív várakozások további magyarázata, hogy az Európai Unión belül gyorsul a gazdasági növekedés, ami pedig biztosan pozitív hatást gyakorol a magyarországi gazdasági folyamatokra. A harmadik tényező, hogy több tőzsdei társaságnál vezettek be költséghatékonysági programokat és jelentős beruházásokat az elmúlt években, melyek eredménynövelő hatása feltehetően 2000-ben lesz érezhető.

Mindezen várakozások fényében nem meglepő a részvények 90 százalékos súlya az ajánlott portfolión belül. Több alacsony kockázatú részvény kerülhetett a portfolióba; elsősorban a Matáv és az Elmű tartoznak ide. A másik szempont az alulárazottság és a várható eredményjavulás volt. E szempont alapján elsősorban a vegyipari és gyógyszeripari részvények mutatkoznak vételre alkalmasnak. A BorsodChem esetében például jelentős profitnövekedés prognosztizálható az idei utolsó negyedévre. A Mol esetében rövid távon nem számol kiugró árfolyamemelkedéssel az elemző, de közép távon – az új gázárképlet bevezetését követően – jó eredményt vár a társaság papírjaitól. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik