Gazdaság

BB-S LÍZINGMÉRLEG – Dupláznak

A tavalyi százezer után az idén várhatóan 130 ezer új személygépkocsit értékesítenek Magyarországon, a 300-400 ezer gazdát cserélő használtautó mellett. Az új autók több mint felét, de a használtak nagy részét is valamilyen hitelkonstrukcióban adják el. A magyarországi lízingcégek által finanszírozott eszközök értéke így az idén várhatóan eléri a 320 milliárd forintot – állítja Révész Tamás, a Magyar Lízingszövetség elnöke, a Budapest Autófinanszírozási Rt. vezérigazgatója. Tavaly a hazai lízingcégek összesen 240 milliárd forint értékű tárgyi eszközt finanszíroztak, az idén ez az összeg már az első félévben 170 milliárd forintra emelkedett. A finanszírozott eszközökben 54 százalékkal részesednek a személygépkocsik, 28 százalékkal a haszongépjárművek, 12 százalék az egyéb eszközök aránya, 8 százalékot pedig az elektronikai berendezések adnak.

A Budapest Bank három finanszírozással foglalkozó cége közül a Budapest Autófinanszírozási Rt. a negyedik nagy “márkafüggetlen” társaság Magyarországon. Tavaly összesen 7,8 milliárd forint értékben finanszírozott személygépkocsikat, a cég által kezelt teljes eszközérték 13,4 milliárd forintra rúgott. Az idén ezek a számok várhatóan megduplázódnak, mivel jelenleg a finanszírozott gépkocsik értéke 12 milliárdot képvisel, miközben az általuk kezelt eszközök összértéke már 20 milliárd forintra rúg. Tavaly a mérleg szerinti eredmény 15 millió forintot tett ki, az idén viszont már 215 millió forint adózás előtti nyereségre számítanak.

A Budapest Lízing Rt. a hosszú élettartamú berendezések, tárgyi eszközök, illetve a 3,5 tonnánál nagyobb haszongépjárművek beszerzésére és lízingbe adására szakosodott. A cég tavaly mintegy 6,2 milliárd forintnyi tárgyi eszköz lízingelését bonyolította le. A lízingelt eszközportfólió ebben az évben már 9,9 milliárd forintra rúg, s ebből 40-50 százalékot a haszongépjárművek adnak.

A BB Autóparkkezelő Rt. elsősorban az úgynevezett flottafinanszírozással és -kezeléssel foglalkozik, saját adatok szerint a Leas Plan után a második legnagyobb a piacon. Jelenleg 34 céggel állnak kapcsolatban, mintegy 1300 autó teljes fenntartását, üzemeltetését végzik. Az rt. tavaly mintegy 2,6 milliárd forint nettóértékű gépkocsit kezelt, az idén a megfelelő mutató eléri a 3,3 milliárd forintot. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik