Gazdaság

KÉPESLAP NEW YORKBÓL – Bevásárló hadjárat

A New York-i divatüzletek a világ legjobb és legkeresettebb bevásárlóhelyei közé tartoznak. Ezek a boltok sokat elárulnak magukról, akárcsak vásárlóikról. Az egyes városrészekben sétálgatva nagyobb betekintést kaphatunk a helybéliek gondolataiba és érzéseibe, mint bármely ismeretterjesztő könyvből. A “shoppingolás” igazi problémája New Yorkban az, hogy rendkívül nagy a választási lehetőség. Akkor cselekszünk jól, ha egy hadjárathoz hasonlóan minden lépést megtervezünk. Érdemes egy-egy napot szentelni az üzleti negyed (SoHo, NoLita), a belváros és a külsőbb kerületek üzleteire, valamint a nagyáruházakra. Ha pedig elsősorban az árleszállítások és kiárusítások iránt érdeklődik valaki, a városon kívüli diszkontáruházakat és gyári lerakatokat ajánlják. Egyszerűen gyönyörűek a Madison Avenue üzletei, szinte hihetetlen, hogy mindössze tizenöt percre vannak a SoHo és NoLita bohókás kis butikjaitól. A Madison Avenue-n található a Barney’s, amely hűvös eleganciát hirdetve száll versenybe a szerzetesi önmegtartóztatást idéző szomszédos Calvin Klein kínálatával. Kevésbé szigorú, de nem kevésbé drága Bergdorf Goodman kollekciója. Mostanában éppen nagy port vert fel egy fehérneműtrend megalkotásával. Az árviszonyokat érzékeltetve: darabja több mint 300 dollárba kerül. Megemlíthetjük már csak pompázatossága miatt is azt a régi rajnavidéki palotát felidéző épületet, amelyben a híres amerikai divattervező, Ralph Lauren üzlete foglal helyet. Ez egy parancsnoki hajóra emlékeztet, és legtöbbször nem is vásárolni térnek be ide az emberek, inkább csupán a berendezést megcsodálni.

Apropó berendezés! Vélhetően sokan ugyancsak a díszlet kedvéért térnek be abba a Central Park melletti boltba is, ahol kettévágott limuzinok szolgálnak polcként; az óriás Cadillacekben farmertől az extravagáns fehérneműig sok minden megfér egymás mellett. Aztán ott van még a Bloomingdale’s, amelyben már közepes árszínvonalon megvásárolhatók a híres tervezők ruháinak igényes és színvonalas utánzatai. Érdemes bekukkantani természetesen az exkluzív üzletekbe is. Ezek közé tartozik a Morgane le Faye és a Takashimaya, amelyek híresek saját készítésű darabjaikról és kiegészítőikről is.

Sok kis butik gondoskodik még az üzleti negyedben a divatőrültek öltöztetéséről. Például Tracy Feith divattervező a showbusiness világában nagyon kedvelt, legutóbb Julia Roberts viselte egy kreációját. A közelben található a Sigerson Morrison, ahol a topmodellek szerzik be topánjaikat. A Pellében neves tervezők által kreált kézitáskák utánzatait lehet megvásárolni, amelyek a megszólalásig hasonlítanak az eredetire. Vehetünk például egy Hermés “Birkin” táskát 600 dollárért, miközben az eredetiek 4 ezer dollár körüli áron kezdődnek. Gus Goodmannél csak előzetes egyeztetés után lehet vásárolni, viszont mindenfélét árusít a bélelt esőkabátoktól a festett szőrmén át az olasz gyapjúig. Ő készítette például azt a kabátot, amelyet Jackie Kennedy viselt férje beiktatásakor. Aztán ott van még két Levi’s bolt, amelyben a szokásos méret után készült farmerek vásárolhatóak, sőt, csupán 15 dolláros felárért még házhoz is szállítják. Végül: annak aki igazán jól akar járni, a legjobb ha megvárja a kiárusításokat. A legelőnyösebb vételre a Century 21-nél és a Loehmann’snál adódik a legtöbb esély, e helyeken a szezon legmenőbb cuccai akár 75 százalékos engedménnyel is hozzáférhetők. –

BOLT A CENTRAL PARKNÁL. Ami belefér

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik