Gazdaság

BRÓKERCÉGEK – Felfüggesztve

A napokban várható döntés az elmúlt három hónapban felfüggesztett három brókercég, a Wellington, a London Bróker és a Diana Invest sorsáról. Utóbbi társaságok – mindkettő tőzsdei tagsággal rendelkezik – befektető bevonásáról tárgyalnak. Emlékezetes, hogy a Dianát, amelyet október 12-én függesztett fel az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF), a Hanwha Bank akarta felvásárolni, ám az utolsó pillanatban mégis letett a tranzakcióról, mert úgy ítélte meg, hogy kevés az idő az értékpapír-kereskedő tüzetes átvilágítására. A Diana ezt követően újabb befektetőkkel kezdte meg a tárgyalást. A céget november 15-ig függesztette fel a felügyelet, így vezetőségének mielőbb döntenie kell. Úgy hírlik egyébként, hogy a felfüggesztést a felügyelet meghosszabbítja.

A Tiszaújvárosban bejegyzett London Bróker sorsa kétségesebb, ugyanis a cég augusztus 24-i felfüggesztése óta sem derült ki, mekkora az ügyfélkövetelése. A lehetséges befektetők csak azt követően kezdhetik meg az érdemi tárgyalásokat, ha a felügyelet megállapítja a cég tartozásait, illetve kinnlevőségeit.

Az ÁPTF mindkét tőzsdei brókercéget tőkehiány miatt függesztette fel. Azóta kiderült, hogy a Diana nem fizetésképtelen, ám ez éppen a hatósági beavatkozásnak köszönhető, a társaság ugyanis burkoltan tőke- és hozamgaranciát ígért a befektetőknek, ami jelentősen megnöveli a kockázatát. Az sem mellékes, hogy az effajta tőzsdei szolgáltatások szabályellenesek. A London Brókernél nem elképzelhetetlen, hogy a jelenlegi tulajdonosoknak fel kell számolniuk a tiszaújvárosi értékpapír-kereskedőt, mert az ügyfélkövetelés jóval nagyobb a társaság vagyonánál, illetve a számláján levő részvények értékénél. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik