Gazdaság

ECCLESTONE ELAD – Forma-1/2

Felerészben megválik a Forma-1-es cirkuszt irányító Formula One Administration anyavállalatától az eddigi 100 százalékos tulajdonos, Bernie Ecclestone. A vevő a Deutsche Bank befektetési leányvállalata, a Morgan Grenfell Private Equity, amely az első körben 325 millió dollárt fizet a SLEC Holding 12,5 százalékáért, de egyszersmind opciót szerez további 37,5 százalékra. Az ügylet értéke eszerint összesen 1,3 milliárd dollár. Az ekként 2,6 milliárd dollárra taksált Formula One tavaly 400 millió dolláros árbevételt és 193 milliós nyereséget könyvelt el.

A 67 esztendős Ecclestone már két évvel ezelőtt tőzsdére akarta vinni a Formula One-t, ám akkor az Európai Bizottság vizsgálatot kezdett a cég és a versenyeket felügyelő Federation Internationale d’Automobile (FIA) között fennálló, a televíziós közvetítési jogokat érintő szerződések ügyében. Tekintve, hogy a Formula One-nak a jogdíjak jelentik a fő bevételi forrását, a brüsszeli lépés elég volt ahhoz, hogy a potenciális befektetők elálljanak tulajdonszerzési szándékuktól. Ráadásul a vizsgálat ez év júniusában azzal az eredménnyel zárult, hogy a szerződések ellentétesek a vonatkozó uniós előírásokkal.

Ecclestone-nak ugyanakkor szilárd elhatározása, hogy stabil intézményi befektetői hátteret teremt a Formula One számára, mielőtt ő maga nyugdíjba vonul. A tőzsdei bevezetés nem került le a napirendről, de a dolgok jelenlegi állása szerint leghamarabb 2002-ben kerülhet rá sor.

Elemzők összefüggést látnak a Morgan Grenfell tulajdonszerzése, illetve aközött, hogy a Deutsche Bank 9,3-ról 7,0 százalékra csökkentette érdekeltségét a szintén német Allianz biztosítótársaságban. Az ötmillió részvény eladásából a bank 1 milliárd 375 millió eurós bevételre tett szert, s noha nem nyilatkozott arról, mire kívánja fordítani az összeget, joggal feltételezhető, hogy a pénz részben a Formula One-érdekeltség megvásárlásához kellett. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik