Gazdaság

Értékmentés a Váci úton

Ma még kivételnek számít, hogy az ingatlanszakma egyik milliárdos vagyonnal rendelkező vállalatát fiatal nő vezeti.

Huszonhat éves korától dolgozik a Business Center 99 Kft.-nél – így mondja Lovro Adrienn ügyvezető és pénzügyi igazgató, s nem úgy, hogy 1996 óta van a cégnél. Nem általános, hogy az ingatlanpiacon ilyen fiatalon, ráadásul nőként elfogadjanak valakit tárgyalópartnernek. Neki sikerült, bár a mai napig előfordul, hogy az üzletfelek alábecsülik.

Az utóbbi néhány évben Budapesten gombamód szaporodtak az irodaépületek, megannyi befektetőnek és vállalkozónak adva ezzel munkalehetőséget. A piacot alaposabban szemlélve sok furcsasággal lehet találkozni. A beruházók, kivitelezők például olyan épületekből varázsolnak minden igényt kielégítő irodaházat, amelyeket egyébként már csak bontott téglának lehetett volna használni. Furcsán hangzik az is, hogy Budapesten még mindig legalább 400 ezer négyzetméternyi kiadható, vagy megvásárolható irodahelyiségre lesz szükség, holott az eltelt néhány évben már 600 ezer négyzetméter megépült.

Lovro Adrienn családi életét igyekszik a munkája fölé helyezni, ez azonban nem mindig sikerül. A beszélgetésről néhány percet késett, 4 éves kislányát vitte óvodába a város másik felére. Azt mondja, valóban kevés, a “gyengébb” nemhez tartozó menedzser az ingatlanpiacon. Ők is általában értékesítéssel foglalkoznak. Számára nem volt nehéz beletanulni az ingatlanszakmába, bár elsősorban közgazdásznak tartja magát. Férje gépészmérnök.

Az ingatlanbefektetési vállalat, amely kizárólag “A” kategóriájú irodaházak építésével, bérbeadásával foglalkozik, hazai sikereit nem kismértékben női vezetőjének köszönheti. Lovro Adrienn a cég alakulása óta vezeti a társaságot, s szemmel láthatóan fontos előrelépésnek tartja, hogy megjelenésükkel kezdődött el a Váci úti ingatlanok felértékelődése. Bár ebben jelentős szerepet játszott az is, hogy a XIII. kerület jól gazdálkodik ingatlanjaival, s a beruházások fejlesztése érdekében adókönnyítéseket ad azoknak, akik odatelepülnek, vagy ingatlant fejlesztenek a környéken. A metróhálózat kiépítése is hozzájárult az ingatlanok árának növekedéséhez, a Business Center 99 Kft. egyébként csak olyan területeken vásárol, ahol a közelben metróállomás található.

Fiatal kora ellenére Lovro Adrienn jó néhány cégnél dolgozott, emellett tulajdonosa a Kolorex Trade Kft.-nek. Foglalkozott már pénzügyi tanácsadással és híradástechnikai cikkek kis- és nagykereskedelmével is. Az ingatlanbefektetésekkel az ICL-1 Kft.-nél ismerkedett meg, azt követően hogy letelt a szülési szabadsága. Az ICL-nél betöltött pozíciójából a Business 99-be “igazolt”, miután az ICL tulajdonosi szerkezete jelentősen megváltozott.

Lovro Adrienn saját bevallása szerint inkább a cég pénzügyeihez ért, ez a közgazdászi végzettségéből adódik. Nem véletlen tehát, hogy egy személyben ügyvezető és pénzügyi igazgató is.

A cég 1994-ben elsőként a Forgács utca, Rozsnyai utca, Lomb utca és Váci út által határolt telket szerezte meg. Ott először az ipari műemlék jellegűnek nyilvánított ampullagyár épületét újították fel és adták bérbe. Az akkori beruházással a nagy nevek közül elsőként a KPMG-t sikerült kicsalogatni a Váci útra. A könyvvizsgáló céget hamarosan követte a Bank Austria Creditanstalt és a Budapest Autófinanszírozási Rt.

Ma több multinacionális vállalat székhelye található a Váci úton, s közülük jó néhánynak raktárépületei is működnek a környéken. Lovro Adrienn szerint ezt a területet most már elsősorban a szolgáltató cégek kedvelik, illetve kereskedelmi egységek kialakítására alkalmas. Az ipari tevékenység visszaszorulóban van, mert jelentősen felértékelődtek az ingatlanok.

A Váci út fejlődésével a Business Center 99 Kft. is mind nagyobb értékű ingatlanvagyonra tett szert. “Már nem csak a Váci úton vagyunk jelen, itt csak négy befektetéssel rendelkezünk a budapesti tízből” – teszi hozzá Lovro Adrienn. Az ügyvezető szerint az ezredfordulóra a társaság ingatlanvagyona eléri, vagy meghaladja a 68 millió dollárt, s éves forgalma átlépi az 5,5 millió dollárt. Az Österreichische Volksbank révén Csehországban és Romániában is foglalkoznak ingatlanokkal, fejlesztéssel, illetve bérbeadással.

Jellemzően egyébként a bankok nem vesznek részt közvetlen tulajdonosként ingatlanbefektető társaságokban. A Volksbank Magyarországon jó üzleti kapcsolatot alakított ki ingatlanbefektető leányával, s mint Lovró Adrienn elmodt, a pénzintézet vezetői büszkék a Business 99 építőipari eredményeire.

LOVRO ADRIENN 29 éves, 1993-ban végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen; jeles minősítésű diplomát kapott.

1991-től tulajdonosa és ügyvezető igazgatója a pénzügyi tanácsadó Kolorex Trade Kft.-nek., 1991 és 1993 között a híradástechnikai termékeket értékesítő Kolorex Kft. tulajdonosa és ügyvezetője is volt.

1994-ben értékesítési menedzserként dolgozott a Neuman & Neuman Kft. média és marketing tanácsadó cégnél, majd 1994/95-ben az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Alef-Alef Kft.-nél volt értékesítési vezető. Ezt követően az ICL-1 Kft. pénzügyi igazgatója lett.

A Business Center 99 ingatlanfejlesztő társaságot 1996-tól irányítja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik