Gazdaság

Off-shore bútorforgalmazók

A világ legnagyobb lakberendezési cégének számító – a legutóbb lezárt pénzügyi évben 7,6 milliárd dolláros forgalmat bonyolító – Ikea 28 országban 152 áruházzal rendelkezik, a legtöbbel Németországban, Franciaországban és Svédországban, de jelen van az Egyesült Államokban és Kanadában is. Évente 10-12 áruházat nyitnak meg világszerte, s a közelmúltban Kínában is megjelent az első két kék-sárgára mázolt épület. Közép- és Kelet-Európa ugyancsak fontos növekedési terület: a nyolc lengyelországi, két-két cseh és magyar, valamint egy szlovákiai áruház után jövő márciusban nyit az első orosz Ikea, augusztusban pedig a következő lengyel áruház.

A legnagyobb a 44 ezer négyzetméteres stockholmi Ikea; az idén augusztusban megnyitott budaörsi 19 ezer, az Őrs vezér téri pedig 13 ezer négyzetméter alapterületű. Az Ikea zártkörű társaság, részvényeit nem jegyzik a tőzsdén. Tulajdonosa adózási okokból egy Hollandiában bejegyzett alapítvány, amelynek felügyelőbizottságát ma is a cégalapító Ingvar Kamprad vezeti. –

GUNILLA CLEMENTSON Svédországban nőtt fel, de hosszabb-rövidebb ideig Németországban és Spanyolországban is élt szüleivel. Egy évig Bostonban járt egyetemre, közgazdász diplomáját a svédországi Lundban szerezte meg.

A bank-, illetve a marketingszakmában kezdett, 1983-ban csatlakozott az Ikeához. Kezdetben irodabútorokkal foglalkozott, majd az úgynevezett szatellit-áruk (az Ikeánál ez a nem kifejezetten lakberendezési cikknek számító termékek – a poháralátéttől a villanyégőig – gyűjtőneve) svédországi értékesítésért felelt.

A regionális szemléletet az észak-európai piacokra szánt áruskálák kialakításakor sajátította el, figyelemmel olyan tényezőkre, mint az adott országban jellemző párnaméret vagy az elektromos berendezésekre vonatkozó helyi szabályozás.

Két éve az akkor felállított közép- és kelet-európai kereskedelmi és elosztási részleg élére került (akkorra az Ikea már viszonylag jelentős múlttal rendelkezett a régióban: első áruházát 1990 márciusában nyitotta meg az Őrs vezér terén). A helsingborgi csapat gerincét három magyar, két-két cseh és lengyel, valamint egy szerb munkatárs alkotta.

Ez év szeptemberétől, pályafutását az Ikea kötelékében külföldön folytató Reiter László helyét átvéve, az Ikea Magyarország Kft. vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik