Gazdaság

STAROFFICE IRODAI PROGRAMCSOMAG – Van új a Sun alatt

Az irodai programok területén a Microsoft elleni harc legkézenfekvőbb módját választotta a Sun Microsystems: konkurens szoftvert kínál, mégpedig ingyen.

Talán akkor kezdett reimegni a talaj a Microsoft alatt, amikor feltűnt a piacon a szabad forráskódú, ingyenes Linux operációs rendszer, amelynek fejlesztésébe azóta számos nagynevű szoftvercég szállt be (Figyelő, 1999/29. szám). A levelezőrendszerek, csevegőprogramok és egyéb internetes alkalmazások területén szintén van jó néhány olyan program, amelyikhez ingyen hozzájuthatunk. A német alapítású, de tavaly márciusban székhelyét az Egyesült Államokba áttevő StarDivision cég StarOffice programja pedig a Microsoft Office irodai programcsomagot képes helyettesíteni. A német cég magánfelhasználóknak már eddig is ingyen kínálta a szoftvert, e hónap elejétől pedig – miután a Sun Microsystems megvásárolta a társaságot – már az üzleti felhasználók is térítésmentesen tölthetik le a programot.

A StarOffice-nak több előnye is van a Microsoft Office-szal szemben: nem csupán Windows platformon fut, hanem SunSoft Solarison, IBM OS/2-n, és nem utolsósorban az egyre népszerűbb és megbízható Linuxon is. Az előző, 5.0-s verzió Macintoshon is működött, az új, számos fejlesztést tartalmazó 5.1-es verzió azonban érdekes módon nem. Ez utóbbi változatot még önálló korában, az idén májusban fejlesztette a StarDivision. Amióta a Sun honlapjáról érhető el a program (www.sun.com/staroffice), azóta tovább nőtt a felhasználók szabadsága: már regisztráltatniuk sem kell magukat a használathoz.

A nyolc nyelvre lefordított szoftver (a magyar verziót most készítik a Sun programozói) képes együttműködni a Winword, az Excel, illetve más ismert szoftverekkel, méghozzá úgy, hogy magától felismeri a programot, nem kell nekünk kijelölni azt.

A StarOffice komplexitásban nem hagyja le Windowsos társát, de kétségtelen előnye, hogy a böngészőt nem kell külön megnyitnunk, ugyanis része az irodai programnak.

Az 5.1-es változatot már elég a hálózati szerverre felrakni, a klienseken (a PC-k mellett ülő munkatársak gépein) arról fut, s azok egy időben használhatják a csomagot.

A következő nagyobb verzió tartalmazni fog egy StarPoral nevű szolgáltatást is, aminek köszönhetően a program az Internetről is futtatható lesz, s nem fogja gépünk memóriaigényét foglalni. –

SCOTT MCNEALY, a Sun jelenlegi elnök-vezérigazgatója cégét stanfordi diáktársaival 1982-ben alapította (a név a Stanfrod University Networkből jön), a tevékenység hangsúlyát a nyílt rendszerekre és a hálózati szemléletre helyezve. A cég neve a szakmán kívül is a világháló térhódításával vált ismertté: a Sun fejlesztette ki ugyanis a Java nyelvet, amely az egyik legnépszerűbb internet programozási nyelvvé vált. Magyarországon 1992 őszétől van jelen önálló cégként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik