Gazdaság

KORMÁNYÁTALAKÍTÁS – Koalíciós kidobós

A parlament folyosóin tartja magát a pletyka, hogy a büdzsé elfogadása után jelentős kormányátalakításra kerül sor. Van, aki maga menne, van, akit küldenek, s végül lesznek helycserék is.

Biztosnak egyvalami látszik: a költségvetési törvény elfogadásáig nem változik a kormány összetétele. Ez nem jelenti azt, hogy nem tartanák fontosnak az ügyet, de az amúgy is nehéznek ígérkező költségvetési vitát sem a Fidesz, sem a kisgazdák nem szeretnék tovább terhelni a bársonyszékek elosztása körül várható újabb nézeteltérésekkel. A büdzsé elfogadását követő héten azonban villámgyorsan végrehajtják a változtatásokat – szólnak az értesülések.

Jól tájékozott parlamenti körök biztosra veszik Pepó Pál, Chikán Attila és Hámori József – tehát a Környezetvédelmi Minisztérium, a Gazdasági Minisztérium (GM) és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) első embereinek – leváltását. Járai Zsigmond pénzügyminiszterről azt tartják, maga mond majd le, Pintér Sándor belügyminiszter pedig nagykövet lesz egy melegebb éghajlatú országban. A leváltások mellett székcserék is várhatóak, amelyek az erőviszonyok átrendeződéséről tanúskodnak. Stumpf István kancelláriaminiszter minden jel szerint eltávolodik a miniszterelnök közeléből, egészen a Roosevelt térig: ő váltaná a belügyminisztert. Stumpf helyére Kövér László titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter kerülne. Kövér utódját kívülről hoznák, forrásunk szerint Petróczi Ferenc, a Magyar Demokrata Fórum egyik volt megyei alelnöke lesz felelős a titkosszolgálatok működéséért.

Pepó Pál kisgazda környezetvédelmi miniszter tavaly nyári hivatalba lépésekor valószínűleg “legszebb” álmaiban sem remélte volna, hogy körülötte alakul majd ki az első személyi konzekvenciákat is vitató koalíciós huzavona. A miniszterelnök példátlan módon egy rádióműsorban közölte vele, mit gondol az Aradi ügyben nyújtott teljesítményéről. Torgyán József ugyan kötelességszerűen védelmébe vette, de ez nem a rosszul vizsgázó miniszternek szóló gesztus, hanem üzenet Orbán Viktornak. Torgyán nem adja olcsón miniszterét: csak akkor járul hozzá Pepó visszahívásához, ha érte miniszterrel fizet a Fidesz – méghozzá háromszorosan. A kisgazdák szemében Chikán, Járai és Pintér a vörös posztó.

A kisgazdák szerint pénzügyminiszter többszörösen is megbukott már: például, amikor az eredeti kormányprogrammal ellentétesen nem készített nullbázisú költségvetést a 2000. évre, vagy amikor a kisgazda szakértők “bebizonyították”, hogy van elég pénz a büdzsében a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) igényeinek kielégítésére.

Várhatóan a pénzügyi tárca élére is külső, párton kívüli ember kerül, csakúgy mint Chikán Attila gazdasági miniszter helyére, aki a második számú célpont az FKgP listáján. Tőle mindenki sokat várt, a GM annál kevesebb kézzelfogható eredményt mutatott fel. Pintér is a Pepóért követelt tisztáldozatok egyike, s ezzel összefüggésben megfigyelők nem tartják véletlennek Pallag László üstökösszerű feltűnését. A közszereplést korábban kerülő békési képviselő hetek óta ostorozza a rendőrséget és a Belügyminisztériumot. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik