Gazdaság

AUKCIÓS SZEZON – Húszmilliós Tihanyi

Lélegzetvételnyi szünet után a Blitz Galéria október 18-i rendezvényével újraindult a karácsonyig tartó nagy aukciós dömping Budapesten. A Kempinski Szállóban 134 festményre kerestek vevőt és a rendezőknek nem kellett csalódniuk, a képek többségéért élénken licitált a közönség. Elkelt 5,5 millióért egy 2,5 millió forintért felkínált Kádár Béla-mű, 17 millió forintig alkudoztak Kassák Lajos 1959-ben festett nagyméretű vásznáért, amelynek indulóára 12 millió volt. Az aukciós rekordot Tihanyi Lajos 1928-as képe érte el: a 10 millióért kikiáltott darabra 20 millió forintnál csapott le a kalapács.

A BÁV e heti rendezvényén előbb ékszerek, bútorok, szőnyegek kerülnek kalapács alá, együttesen mintegy 10 millió forintos kikiáltási áron, majd 12,5 milliós összértékű műtárgykollekcióra lehet licitálni a Lónyai utcában. Csütörtökön 179 festményre keresnek vevőt, e művek inkább a közepes kategóriát képviselik, összeadott indulóáruk valamivel kevesebb mint 11 millió forint.

Október végén rendhagyó kiállítás nyílik a Bizományi termeiben, amely viselhetné a “Képek keresik alkotóikat” címet. A falakon ugyanis Saphier Dezső gyűjteményének 97 olyan darabja látható majd, amelyek festője ismeretlen, s a rendezők jó néhány kép azonosítását remélik a kiállítás látogatóitól. A sikeres meghatározásért egyébként díjak is járnak, a feltételek a katalógusban olvashatók.

November 12-e és 21-e között sor kerül a kortárs ötvösművészet szokásos éves seregszemléjére, hogy azután decemberben több alkalommal is aukciókra invitálják a gyűjtőket. A Mikulás napi ékszerárverést december 7-én nagyszabású festményaukció követi, majd – enyhítendő a karácsonyi ajándékozási gondokat – vegyes kínálatú árverésre várják a közönséget december 16-án a Lónyai utcába.

Természetesen nem tétlenkedik a többi budapesti galéria sem. Nézzük a legközelebbi eseményeket. Október végén, 26-28-ig újra porondra lép a Nagyházi Galéria, az első két napon XX. századi festményekkel, majd a harmadikon ezüstökkel, keleti dísztárgyakkal csábítják a közönséget. Kalapács alá kerül többek között egy Szőnyi-alkotás 1,6 milliós kikiáltási áron, ugyanennyiért kínálják Perlrott-Csaba Vilmos művét, míg Czóbel Béla Fejkendős lány című képéért 5 millió forintról kezdődik majd a licitálás. November 2-án a Polgár Galériában árvereznek, festmények, műtárgyak szerepelnek a kínálatban. November 9-én ismét Nagyháziékhoz kerül a stafétabot, magyar és észak-amerikai néprajzi tárgyakra keresnek vevőket. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik