Gazdaság

Főbb feladatok az élelmiszer-gazdaságban

– A mezőgazdaság alapvető termelési alágazatainak (gabona, hús, zöldség, gyümölcs, bor) termelési biztonságát és versenyképességét javító termelésszabályozási rendszerek kialakítása;

– Speciális és hungaricum jellegű termékek előállítása, amelyek nem vagy csak nagy ráfordítással és jelentős minőségi differenciával állíthatók elő az unióban (vízi szárnyasok, bor, csemege kukorica, paprika);

– Az ágazat lakosság-megtartó képességének erősítése szükségessé teszi a falusi turizmus feltételeinek javítását;

– Megfontolandó, hogy a kvóta-előírások miatt átmenetileg kevésbé fejlett ágazatok támogatására is sor kerüljön, mivel egy rossz indulási bázis évekre kizárhat egy-egy területet az unió piacairól;

– A csatlakozási folyamat egyik kulcsterülete a képzés, továbbképzés javítása; olyan szemléletet kell kialakítani, amely nemcsak a “csúcson” képzeli el jól képzett szakemberek alkalmazását, hanem a vállalkozásokhoz viszi el a szükséges uniós ismereteket;

– Kiemelt feladat a bel- és külföldi marketing javítása;

– Erősíteni kell a magyar élelmiszeripar belföldi ellátó szerepét, ehhez fokozottabban érdekeltebbé kell tenni a nagy kereskedelmi áruházláncokat a magyar termékek forgalmazásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik