Gazdaság

DANUBIUS – Az illikviditás ára

Legalább két oka volt a Danubius-részvények elmúlt heti rossz szereplésének. Az első tényező inkább technikai jellegű volt, hiszen csupán egy napra esett az árfolyam jelentősen 4500 forint alá. Nagy valószínűséggel itt arról volt szó, hogy valamely részvénytulajdonosnak minden áron értékesítenie kellett részvényeit, és az így generált eladási nyomásnak a gyenge likviditású piac nem tudott ellenállni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy e hét elején ismét 4600 forint felett kereskedtek a papírral.

A másik ok sem kifejezetten a társaság teljesítményéhez kötődik, de kétségkívül annak kialakulásában már szerepe van a vállalat környezeti adottságainak. Arról van szó, hogy a magyar piacon bizonyos híreket igen gyakran túlreagálnak a befektetők – attól függetlenül, hogy pozitív vagy negatív információról van szó. A Danubius esetében már többen figyelmeztettek arra, hogy az augusztusi bevételnövekedés nem indokolta a papír árfolyamában tapasztalható korábbi drágulást.

Az éppen aktuális trend jelentős felerősödésével fenyegető további – bár már régóta létező probléma, hogy a papír alacsony likviditású. Ennek oka az lehet, hogy a társaság mögött álló szakmai befektető talán túlontúl nagy tulajdonrészt birtokol.

A Danubiusnál egyébként jó harmadik negyedéves eredményre lehet számítani, hiszen a koszovói válság lezárásának köszönhetően a régióban rejlő kockázatok jelentősen mérséklődtek.

A társaság papírjainak árfolyam-alakulásáról több brókercég elemzői is pozitívan vélekednek. A legtöbben vételt javasolnak a részvényre, csupán egy-két tartási ajánlat akad az elemzések közt –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik