Gazdaság

GENERALI-INA – Bebiztosítanák magukat

Az olasz Assicurazioni Generali biztosítótársaság igazgatótanácsa szerint nem indokolt ellenségesnek minősíteni a hazai riválisra, az Istitutio Nazionale delle Assicurazionira (INA) tett felvásárlási ajánlatukat. A Generali 2 ezer darab INA-részvényenként 1660 eurót és 140 saját részvényt adna, azaz minden egyes INA-papírért 0,83 euró készpénzt és 0,07 saját részvényt kínál. Az ajánlat eszerint 3,06 eurós egy részvényre jutó árat jelent, összességében pedig 12,2 milliárd euróra taksálja az INA céget. A bejelentést megelőzően a Generali 31,78, az INA pedig 2,92 eurón zárt a milánói tőzsdén.

Az igazgatótanács azt követően hozta meg döntését, hogy az INA menedzsmentje ellenséges jellegűnek minősítette az ajánlatot, ami azt jelenti, hogy annak elutasítását kéri majd a tulajdonosoktól. Alfonso Desieta, a Generali vezérigazgatója szerint szándékuk azért nem bélyegezhető ellenségesnek, mivel jelentős prémiumot tartalmaz, továbbá lehetőséget kínál az INA tulajdonosainak, hogy a Generali részvényeseivé váljanak. Az indoklás tartalmazza azt is, hogy a fúzió komoly megtakarításokkal járna, és gyorsítaná a bevételek növekedését.

Az eset érdekessége, hogy az INA előzőleg egyesülési tárgyalásokba kezdett Olaszország legnagyobb bankjával, a torinói székhelyű Sanpaolo IMI-vel. E fúzió nyomán egy komplex, kereskedelmi és befektetési banki, valamint biztosítási szolgáltatások nyújtó pénzintézet jöhetne létre, és a Sanpaolo – amelynek egyébként van már érdekeltsége az INA cégben – jelezte is, hogy megfelelő válaszlépést fog tenni a Generali akciójára: a hírek szerint 14 milliárd eurós vételi ajánlatot készít elő.

Elemzők szerint hosszú harcra van kilátás, amelyben Olaszország két vezető üzleti csoportja csap össze: egyfelől a milánói központú Mediobanca – mint a Generali legnagyobb részvényese -, másfelől a Fiat-csoportot és részben a Sanpaolót is tulajdonló Agnelli-család. Az olasz újságok lehetségesnek tartanak egy olyan forgatókönyvet is, hogy a Sanpaolo végül nem az INA társaságra tesz magasabb ellenajánlatot, hanem Agnelliék megpróbálnak jelentős tulajdonhányadot szerezni magában a Generaliban. A bonyolult keresztérdekeltségi rendszer megzavarásával ugyanis ez a Mediobanca önállóságát is veszélyeztetné.

Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy egy ilyen hadműveletet a Sanpaolo valószínűleg csak külföldi bankok segítségével hajthatna végre, hiszen saját piaci értéke mindössze a fele a Generali 33 milliárd eurós kapitalizációjának. Londoni banki források tájékoztatása szerint a Generali máris biztosított magának egy 10 milliárd eurós hitelt. Az összeg éppen háromszorosa az INAajánlat készpénzkomponensének, ami arra utal, hogy harc esetén a Generali kész felsrófolni az árat. Az egyesülés nyomán a Generali/INA általa kezelt vagyon 207 milliárd euróra rúgna. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik