Gazdaság

ELENDER – Hajsza az üzleti ügyfelekért

Magyarország második legnagyobb internetes szolgáltatóját, az Elendert teljes egészében az amerikai PSINet vette meg. Az itthon kevéssé ismert cég az Egyesült Államok mellett Nyugat-Európa minden országában jelen van, főként az üzleti területen. A PSINet volt az első kereskedelmi Internet-szolgáltató, jelenleg 100 ezer üzleti ügyfele van szerte a világban; Magyarország után a régió többi országát is szeretné meghódítani.

A vételárról nem árult el információt sem az új tulajdonos, sem pedig Kóka János, az Elender eddigi vezérigazgatója, a továbbiakban a PSINet országmenedzsere, annak ellenére, hogy már a bejelentés előtt pletykák keringtek 7,6, illetve 7,8 milliárd forintos összegről. Az új tulajdonos nem tervezi a magyar “szörfözők” körében jól csengő márkanév lecserélését, a PSINet elnevezést csak azután vezeti be, ha az is kellőképpen ismerté válik a hazai piacon.

Harry G. Hobbs, a PSINet európai elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, hogy az elkövetkező fél évben 20-25 milliárd forintos beruházásból növelni fogják a nemzetközi sávszélességet (155 megabit/másodpercre, a jelenleginek több mint tízszeresére), ezzel párhuzamosan bővíteni fogják az Elender alkalmazottainak létszámát is. A beruházási keret tartalmazza a cég londoni központjának mintájára tervezett helyi adatközpont kiépítését is.

A PSINet fő profilja az üzleti világ részére nyújtott szolgáltatások köre, s ez az Elender számára is meghatározó lesz. (A cég saját becslése szerint ezen a területen megelőzik a Matávnetet.) Harold S. Wills, a PSINet elnöke abban bízik, hogy Magyarországon hamarosan felfut az egyelőre gyerekcipőben járó elektronikus kereskedelem, s ebből az Elender bőségesen tud majd profitálni. A múlt év végéig egyébként a cég még nem termelt profitot, várhatólag az idei lesz az első nyereséges év, miközben a tavalyi 2 milliárd forintos árbevétel körülbelül a duplájára fog nőni.

Az idén egyébként a PSINet már a második befektetői csoport az Elender háza táján, ugyanis a korábban három magánszemély által birtokolt cégbe ebben az évben invesztált 1 milliárd forintot az amerikai Advent International és az Equinox Ventures befektetési tanácsadó cég is. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik