Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Előbb le, aztán fel

Nem elképzelhetetlen, hogy az idei évet 8 ezer pont felett zárja a Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX – véli a Postabank Értékpapír Rt. portfólió menedzsere. Szűcs Eszter azonban az elkövetkező napokban a BUX 10 százalékot meghaladó mértékű zuhanásával számol, hiszen az Egyesült Államokban a jegybanki funkciót ellátó Fed soron következő, október eleji ülése nyomán többen legalább 25 bázispontos kamatemelést várnak. Nem lehet azt sem figyelmen kívül hagyni – emlékeztet a postabanki brókercég szakértője -, hogy a magyarországi inflációs adatok is rosszabbra sikerültek a korábban tervezettnél.

A sokak számára talán túlzottan optimistának tűnő év végi előrejelzés mögött az áll, hogy a Postabank Értékpapír Rt.-nél nem számolnak különösebb likviditásszűküléssel a 2000. év számítástechnikai problémája kapcsán.

Szűcs Eszter úgy véli: amennyiben a BUX értéke most ismét 7 ezer pont alá kerül, az állampapírok 50 százalékát és a teljes diszkontkincstárjegy-állományt érdemes lesz szintén részvényekbe fektetni.

A Molra és a Matávra az október elsején bevezetendő új kosárszámítás miatt esett a választás. A Mol mellett szól továbbá, az import alapú gázár-képlet bevezetésének elhalasztása miatt több külföldi befektető is eladta részvényeit, és ezzel alacsonyan tartották az olajpapírok árát.

A Richterben elsősorban azért bízik a menedzser, mert az olajár stabilizálódása felélénkítheti e társaság orosz piaci forgalmát. A Danubius szerepeltetését pedig a várhatóan igen jó harmadik negyedéves eredmények indokolják. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik