Gazdaság

LENGYEL MINŐSÍTÉS – Befektetésre ajánlott

Rendhagyó módon rögtön két fokozattal javította Lengyelország devizában jegyzett kibocsátásainak besorolását az amerikai Moody’s Investor Service. A hitelminősítő a hosszú lejáratú szuverén adósság megítélését Baa3-ról Baa1-re, a rövid lejáratúét pedig Not Prime-ról a Prime-2-re emelte. A Baa3 osztályzat a befektetésre ajánlott kategória legalsó foka, a Not Prime pedig még a spekulatív kategóriába tartozik. A Baa1-es osztályzattal Lengyelország egy szintre került Magyarországgal és Csehországgal.

Jaroslaw Bauc pénzügyminiszter-helyettes kellemes meglepetésként értékelte a Moody’s lépését, különös tekintettel arra, hogy az ázsiai válság óta a hitelminősítők igencsak óvatosak. Mint mondta, a felminősítés a lehető legjobbkor történt, mivel az utóbbi időben közzétett adatok némi kételyt ébresztettek a gazdaság egészségi állapotát illetően, ami nyilván meglátszott volna az októberre tervezett 400 millió dolláros eurokötvény-kibocsátás kondícióin.

A kedvezőtlen adatokat említve Bauc elsősorban a folyó fizetési mérleg alakulására utalt. Júliusban 1,02 milliárd dollárnyi passzívum keletkezett, ami enyhe javulás ugyan az előző havi 1,13 milliárdhoz képest, ám az első hét havi deficit így is 6,02 milliárd dollárra nőtt, s ez több mint kétszerese az 1998 azonos időszakában regisztrált 2,86 milliárdnak. Némiképp ellensúlyozza mindezt, hogy a kormány javítani tudott a költségvetés helyzetén. Júliusban a kumulált deficit már az egész évre tervezett 12,8 milliárd zlotys hiány 97,2 százalékára rúgott, augusztusban viszont sikerült 94,7 százalékra leszorítani az arányt. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik