Gazdaság

TB-DEFICIT – Túlteljesítve

A két társadalombiztosítási alap, az egészség- és a nyugdíjbiztosítás, július végére 72,6 milliárd forintos deficitet halmozott fel, miközben a törvény az egész évre összesen 41,7 milliárd forintos hiányt írt elő – derült ki a tb-alapok napokban közzétett első hét havi előzetes mérlegéből. Az 1778 milliárd forintos egész évi tervezett bevétel 54,5 százaléka érkezett be július végéig, míg ezen idő alatt az 1820 milliárd forintos éves kiadási terv 67,2 százalékban teljesült. Az egészségbiztosító számára a költségvetés az előirányzat 74,9 százalékát már átadta, a nyugdíjbiztosítónak viszont a magánnyugdíjpénztárakba átlépők miatt járó költségvetési támogatás tervezett 69 milliárd forintjának mindössze 35,6 százalékát teljesítette a költségvetés. A nyugellátások a postaköltséggel együtt 590,6 milliárd forintot tettek ki az első félévben, ez az éves előirányzat 58,2 százaléka. Ennél nagyobb arányban, 70,3 százalékban használták már fel a 122,9 milliárd forint gyógyszerár-támogatási keretet.

Mindeközben lassan halad a tb vagyonának eladása. A tb-alapok ez évi költségvetési törvénye az összes vagyonelem értékesítését írta elő. A bevételből 53,7 milliárd forintot a tb-alapok működésére kell fordítani, a fennmaradó összegről a kormány dönt. Az év első hét hónapjában mindössze 8,8 milliárd forint származott vagyonértékesítésből.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a napokban 2,2 milliárd forint értéken nyilvántartott három budapesti ingatlan eladását hirdette meg. A három ingatlan az ingyenes vagyonjuttatás keretében 1996-ban, illetve 1997-ben került a társadalombiztosítási önkormányzatokhoz a fenti értéken. A tb-önkormányzatok a múlt év nyarán adták át a tb-alapokat felügyelő államtitkárnak a tulajdonukban lévő összes vagyont, és ezt követően minden vagyontárgyuk értékesítésével az ÁPV Rt.-t bízták meg. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik