Gazdaság

LÁTLELET A MEZŐGAZDASÁGRÓL – Gerillaharc

Ha a szolnoki nagygyűlésen választott öttagú delegáció augusztus végéig nem tud megállapodni az agrárminiszterrel, a mezőgazdaságból élők akut problémáinak rendezéséről, akkor országos demonstráció lesz. Torgyán Józsefnek ugyanis a jelek szerint sikerült az, ami eddig egyetlen agrárminiszternek sem: az egyébként széthúzó kis- és nagygazdákat a múlt heti, szolnoki “Látlelet a mezőgazdaságról 1999” fórumon akaratlanul is közös szekértáborba “terelte”. A mezőgazdaságból élők mintegy 1000-1200 képviselője az érdekellentéteket félretéve döntött: Karsai József battonyai gazda vezetésével országos tiltakozóakció előkészítésbe kezdenek, miután úgy határoztak, hogy mindenképpen demonstráció lesz, ha augusztus 31-ig Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke által vezetett tárgyalódelegáció nem tud zöldágra vergődni a kormányzattal.

Az agrártermelők követelései egybehangzóak voltak. Amint azt Nagy Tamás is kifejtette, javítani kell a mezőgazdaságból élők jövedelmi viszonyain. Az érintettek a kormánytól várják, hogy biztosítsa a fedezetet az őszi munkákra, a takarmányozásra, egyúttal kérték a felfüggesztett támogatások felszabadítását. Felvetődött az is, hogy – mint korábban a bankokat – a mezőgazdaságot is konszolidálni kellene. A jövő évre olyan árrendszer bevezetését sürgették a fórum részvevői, amely biztosítja költségeik megtérülését, sőt némi profitot is. Ehhez akár új garantált árakat kellene szerintük hirdetni. Például a vágósertés ára legalább 240 forintnak kellene lennie kilónként, az étkezési búza tonnájáénak 21 ezer forintnak, a tej literének pedig legkevesebb 55 forintnak. (Az FVM a második félévtől bevezette a leggyengébb, minősített sertéshúsra a 193 forintos legkisebb árat, a búza esetében máris teljesülni látszanak a vágyaik, mert a jövő évi augusztusi tőzsdei elszámoló ár 25 500 forint.) Mindezen túl követelték a jelenlevők, hogy a kormány segítse elő a termelt áruk eladását, s hirdessen világos piaci szabályozást is. A vízkárok érdemi rendezést is sürgették.

A szolnoki nagygyűlést minősítve Torgyán József egy tatabányai rendezvényen kifejtette: nem fog sikerülni az, hogy különböző “agrárgerillák” meggátolják a tárca terveinek megvalósítását. A komoly érdekvédelmi szervezetek – közülük a Tisza-parti városban a MOSZ, a Magyar Parasztszövetség és a Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szövetsége képviseltette magát – pedig Torgyán szerint távolmaradtak a szolnoki fórumtól. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik