Gazdaság

KNÉMET HELYZETKÉP – Biztató jelek

A régóta várt gazdasági élénkülés kezdetét jelző, de egyszersmind kamatemelést is előrevetítő adatok láttak napvilágot Németországban. A szövetségi statisztikai hivatal tájékoztatása szerint júniusban az export értéke 86,3 milliárd márka volt, ami az előző hónaphoz képest 4,6, éves viszonylatban pedig 19,8 százalékos növekedést jelent. A folyó fizetési mérleg egyenlege 5 milliárd márkás többletre váltott a májusi 7,4 milliárdos deficit után.

Elemzők értékelése szerint a külkereskedelmi teljesítmény felülmúlja a várakozásokat, és arra utal, hogy az euró ez évi gyengélkedése, a globális kereskedelmi helyzet javulásával párosulva, komoly lökést ad Európa legnagyobb gazdaságának. Fellendülésről árulkodik az is, hogy ugyancsak júniusban az ipari megrendelések volumene 1,7 százalékkal emelkedett májushoz képest. Igaz, ezen belül a keleti tartományokban 11,9 százalékos, míg a nyugati országrészben csak 1 százalékos volt a növekedés.

A munkanélküliségi helyzetben nem következett be javulás júniusban, de pozitív fejleményként fogható föl, hogy – a szezonális kiigazítást figyelembe véve – májushoz képest mindössze ezer fővel, a várakozásoknál kisebb mértékben nőtt az állástalanok tábora.

A gazdasági élénkülésre utaló adatok növelik annak esélyét, hogy az euró-övezet monetáris politikáját kézben tartó Európai Központi Bank (ECB) még az idén kisebb mértékű kamatemeléshez folyamodik. Júliusban az ECB maga is jelezte, hogy a monetáris szigorítás irányába hajlik, és szorosan figyelemmel fogja kísérni az inflációs és pénzkínálati mutatókat. Elemzők egy része mindazonáltal úgy ítéli meg, hogy az európai jegybank csak valamikor jövőre látja majd szükségét a szigorításnak. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik