Gazdaság

JAPÁN KONJUNKTÚRA – Fénysugár

A jó hírekre kiéhezettek lelkesedésével fogadták tokiói elemzők és befektetők azt a hírt, hogy Japánban június folyamán 6,3 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest a gépipari megrendelések értéke. Az adatnak hagyományosan nagy jelentőséget tulajdonítanak az ázsiai szigetországban, mivel jól tükrözi a vállalati kiadások alakulását. A lelkesedést magyarázza, hogy előzőleg a közgazdászok átlagosan mindössze 1,5 százalékos növekedést prognosztizáltak, és még a legmerészebb jóslat is csak 6 százalékról szólt.

A április-júniusi periódusban összességében 6,9 százalékkal csökkent a megrendelések értéke az előző negyedévhez képest, ami szintén kedvezőbb a kormányzat által várt 11,3 százalékos romlásnál. A gazdaságtervezési hivatal (EPA) közleménye szerint a harmadik negyedévben már 4 százalékos növekedésre van kilátás, ami másfél évi folyamatos visszaesés után az első pozitív változásnak ígérkezik. Az EPA szerint aggasztó a foglalkoztatási helyzet, hiszen júniusban a munkanélküliségi ráta a Japánban rekordnak számító 4,9 százalékon állt.

Szakaija Taicsi EPA-igazgató úgy véli, hogy az élénkülés jeleit mutató gazdaság további támogatása érdekében további állami kiadási intézkedésekre lesz szükség, kompenzálandó a közmunkákra fordított első félévi összeg csökkenését. Szakaija szerint 4-5 ezer milliárd jen fordítandó még e célra a folyó (jövő márciusig tartó) pénzügyi évben. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik