Gazdaság

FUTBALLMILLIÁRDOK – Nagyvonalú britek

Az idei eredmények alapján szinte bizonyosra vehető, hogy a millenniumi szezonban átlépi az 1 milliárd fontot az angol futballklubok együttes forgalma. A professzionális brit futball szám szerint 92 klubjának bevételei 1997/98-ban 23 százalékos ugrással elérték a 829,3 millió fontot – derült ki a Deloitte Touche Tohmatsu globális professzionális szolgáltató cég angol kirendeltsége által publikált adatokból. Ugyanakkor az üzemi nyereség valamelyest csökkent: az angol klubok napi működtetésének pénzügyi eredménye az átigazolási díjak és pénzügyi költségek levonása előtt – 16 százalékkal, 49 millió fontra esett vissza, dacára az elit osztály, az 1992-ben a régi ligából kiemelt legjobb klubokat tömörítő Premier League 100 millió font feletti rekordjának. Az elemzők a profitcsökkenést a Football League-re nehezedő növekvő bérterhekkel magyarázzák.

Anglia Premier League klubjai először az 1994/95-ös szezonban könyveltek el (20 millió font feletti) adózás előtti nyereséget. A fociliga egésze viszont az 1997/98-as szezonban szenvedte el mindenkori rekordveszteségét – csaknem 53 milliós mínuszt kellett elkönyvelni.

Az angol focicsapatok nemcsak sokat keresnek, de nagyvonalúan költekeznek is. Az összes személyi jellegű kiadás egy angol klubra eső átlaga 18,7 millió font, szemben a második legjobban fizető olasz Seria a klubok 14,5 millió fontos, illetve az utánuk következő spanyol, német és francia klubok 10 millió font körüli átlagával.

Az átigazolási pénzek áramlása külföldi klubokhoz 100 millió fontról 68 millióra csökkent az idén Nagy-Britanniában. Az angol klubok közötti átigazolások viszont 140,7 millió fontról 160 millióra ugrottak. –

Soha nem látott magasságokra szöktek az idén nyáron a nemzetközi futballpiacon a játékosárak. A világbajnok francia csapat tagjáért, Nicolas Anelkáért a múlt héten 33,5 millió eurót fizetett a Real Madrid a brit Arsenalnak. És ezzel még csak nem is döntöttek rekordot. Ezt megelőzően ugyanis Christian Vieri átigazolása a római Lazióból 42,7 millió euróba került a milánói Internek. A francia Olympique Lyonnais a közelmúltban összesen 36,6 millió euróért szerzett meg négy játékost, köztük egy brazil sztárt, Sonny Andersont a Barcelonától. A francia átigazolási csúcsot, 10,7 millió eurót, az Olympique Marseille fizette Stephane Dalmat-ért a Lens-nak. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik