Gazdaság

VASUTASGONDOK – Halasztott főjavítások

A MÁV Rt. első hat havi vesztesége 8,1 milliárd forintot tett ki, a múlt év azonos időszakához képest 4,6 milliárddal, a tervben rögzítettnél pedig 0,6 milliárddal többet. A kedvezőtlen helyzet ellensúlyozására a vasúttársaság 6,4 milliárd forinttal csökkentette, illetve átütemezte kiadásait. Elhalasztotta például 50 személyvagon főjavítását, tovább szűkítette a karbantartásra fordított összegeket.

Az áruszállítás terén az áprilisban kezdődött szerény javulás ellenére a tervhez viszonyítva a forgalom bevételkiesése elérte az 5 milliárd forintot, miután a MÁV a tervhez és a bázishoz képest 2,9 millió tonnával kevesebbet fuvarozott. A teljesítmény csökkenésében a januári munkabeszüntetés, a kedvezőtlen időjárás, illetve a szállítási igény mérséklődése játszotta a legfőbb szerepet. Nem szállítanak búzát külföldre, áll az autópályák építése, visszaesett az oroszországi élelmiszerexport, miközben az időjárás okozta károk elhárítása csak az első félévben 3 milliárd forintjába került a társaságnak.

A személyszállítási teljesítmény év eleji visszaesése után mérséklődött a bevételkiesés, a forgalom e téren így csak félmilliárd forinttal maradt el a tervtől.

A MÁV vonzó ajánlatokkal, a környező országok vasútjaival kötött megállapodásokkal, az elszámolási technikák egyszerűsítésével próbál több megrendeléshez jutni, miközben felkészül a Délkelet-Európában erősödő versenyhelyzetre. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik