Gazdaság

Típusok

FAKTORING ÁLTALÁBAN. Elsősorban forgóeszköz-finanszírozási eszköz, amely a hitelállományt nem növeli, a vállalkozás saját tőkéjét pedig nem csappantja meg. Pénzügyi szolgáltatási csomag, mely az alábbi négyből legalább kettőt tartalmaz: finanszírozás; követelésállomány nyilvántartása és kezelése; kockázatátvállalás; beszedés.

BELFÖLDI FAKTORING. A finanszírozás után a hazai pénzpiachoz igazodó kamat fizetendő a megelőlegezés napjától kezdve a vevő fizetésének időpontjáig. A követelések névértéke (azaz a forgalom) után faktordíjat számítanak fel, melynek mértéke többnyire 1 százalék alatt marad. Emellett havonta fizetendő garancia díj és a bankköltség terheli az ügyfelet.

EXPORTFAKTORING. Nyitva-szállításból eredő vevőköveteléseit az exportőr a faktorra engedményezi, amely finanszírozást és 100 százalékos fizetési garanciát nyújt neki. A faktor kamatot kér, amit kiegészít a forint hivatalos leértékelésének költsége, ahogyan az árfolyamváltozás kockázatát is a faktoráltató ügyfél viseli. A faktordíjat 1,2 és 1,8 százalék között állapítják meg, ebben a fizetési garancia már benne van.

IMPORTFAKTORING. Teljes fizetési garancia, amit a magyar vevőre a hazai faktor nyújthat külföldi faktorpartnerén keresztül az ottani exportőrnek. Minden költséget a külföldi szállító visel, a magyar vevő kötelezettsége csupán annyi, hogy közvetlenül a magyar faktornak fizeti ki a vételárat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik