Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Vegyipari mutatvány

A blue chipek legtöbbje olcsóbb lett az elmúlt napokban, ám a TVK szárnyalása jót tett az indexnek.

A múlt heti enyhe index- és forgalomélénkülés jóformán egyetlen részvénynek, a TVK-nak volt köszönhető. Míg a fejlett piacok elbizonytalanodása eladásokra ösztönözte a befektetőket, a magyar piac fő mutatója hétfőre 1,5 százalékkal, 7200 pontig erősödött. Kedden nap elején, a várakozások ellenére sem nőtt a BUX, holott a fizetési mérleg júniusi egyenlege csak 372 millió dolláros hiányt mutatott.

A TVK árfolyama egy hét alatt 16 százalékkal nőtt, hétfőn 3300 forint felett is forgott a másfél héttel korábban csak 2700 forintra tartott részvény. A forgalom is kiemelkedő volt, árfolyamértéken 5-6 milliárd forintnyi TVK cserélt gazdát naponta.

Gyorsjelentését ezúttal is a Richter közölte a legkorábban – a vártnál gyengébb adatokkal -, igaz a papír csak átlagos mértékben értékelődött le, legutóbb 12 ezer 130 forintot adtak érte. Közel 8 százalékkal, 6,5 ezer forint alá esett viszont a kevésbé likvid Egis árfolyama. Ennél is többet, csaknem 9 százalékot veszített a BorsodChem, amely hétfőn már csak 6220 forintba került, sőt kedden napközben tovább gyengült.

A vezető részvények közül meglepően jól tartotta árát a Matáv, hiszen az általános árcsökkenés közepette is drágult, mégpedig 1460 forintra. E mögött a továbbra is növekvő profitra számító külföldi befektetők vételi megbízásai állhatnak. Feltehetően szintén a jó profitkilátások tartják 6400 forint közelében a Mol árát, érdekes viszont, hogy az őszi kibocsátás közeledte ellenére sem mérséklődött jelentősen az OTP kurzusa.

A harmadik vonalból az ismét 2 ezer forint alá csökkenő Zalakerámia volt a hét vesztese, árfolyama 8,5 százalékkal csökkent. Stabilan 1600 forint felett kereskedtek viszont a Graboplasttal. A növekedést inkább a cég tulajdonában lévő Rába-részvénycsomag felértékelődése, semmint a féléves eredményvárakozások indokolhatják. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik