Gazdaság

GÁZKÖZMŰ-VAGYON – Elhúzódó rendezés

A kormánynak augusztusban újabb pályázatot kell kiírnia az önkormányzati gázközmű-vagyon felmérésére, mert július végéig csak egyetlen cég jelentkezett, amely elvégezné a munkát. Az igen szűkre szabott teljesítési határidő ellenére érvényes pályázatot benyújtó társaság végül azért nem nyerte el a munkát, mert többet kért az e célra előirányzott 350 millió forintos összegnél. A sikertelen tendereztetés miatt még legalább kilenc hónapig húzódik majd az ügy. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. már engedélyt is kért a kormánytól, hogy az önkormányzatok igényeit az év vége helyett 2000. március végéig rendezhesse.

Ez az időkorlát azonban még mindig túlságosan optimistának tűnik, tekintve, hogy a vagyonértékelő céget legkorábban ősszel választják ki. E cégnek ráadásul igen komoly feladattal kell megbirkóznia az értékelésnél, lévén a gázszolgáltatók magánosítása során egyszerűen mellőzték a közművagyon e szegmensének felmérését. Ebbe a vagyonba az addigi fejlesztéseket is be kellett volna kalkulálni, ez pedig az értékelő cégnek utólag nagyon nehéz lesz, hisz sok esetben több forrásból szereztek pénzt az önkormányzatok.

Ennél is nagyobb probléma, hogy az önkormányzatok igényeivel köszönőviszonyban sincsen a kormányzat által erre a célra tartalékolt (az ÁPV Rt.-nél 7 és 11 éves államkötvényekben letétbe helyezett) 50 milliárd forint. A helyhatóságok álláspontja szerint mintegy 130 milliárd forinttal tartozik nekik az állam. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy nem fogadják el a kormányzat által fizetett vagyonértékelő cég eredményeit. Abban sincs még egyezség, hogy készpénzben, vagy természetben jár-e vissza a gázközmű-vagyon. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik