Gazdaság

EGY ÉVTIZEDE A RAIFFEISEN BANK ÉLÉN – Szakmai alázat és teljesítmény

A Euromoney által is díjazott Raiffeisen Bank élén álló Felcsuti Péter hisz a csapatmunkában, s szakmai filozófiája egyik alapkövének ma is a bankszakma iránti alázatot tekinti.

Egy ilyen helyezés kétségtelenül örömteli állomás a bank életében – fogalmaz Felcsuti Péter vezérigazgató -, ám a tényt nem szabad sem túlbecsülni, sem alulértékelni. Hiszen egyfelől nem helyettesíti, legfeljebb tükrözi a valódi teljesítményt, másfelől viszont értékes és megtisztelő, miután odaítéléséről mindenkor egy nemzetközi, szakmai grémium dönt. A 49 esztendős bankvezér persze lassan ,,megszokja” az ilyen jellegű állomásokat, miután a Raiffeisen Bank (korábban Unicbank) a Euromoney mostani minősítéséhez (Magyarország legjobb Bankja) hasonlót már két ízben kapott: tavaly ugyancsak a szigetországi szaklaptól a legjobb Magyarországon működő külföldi bank címét, az idén tavasszal pedig a Central European című lap ,,A legjobb nemzetközi hitelintézet Magyarországon” kitüntetését zsebelhette be.

AUTONÓMIA. Az itthon idestova 13 esztendeje működő bank a kezdeti, kissé vegyes tulajdonviszonyok után 1990 és 1994 között került az ausztriai Raiffeisen-csoport mintegy 95 százalékos tulajdonába. Felcsuti és csapata mindezek ellenére meglehetős autonómiát kap az osztrák anyabanktól. ,,Évente hozzávetőleg tízszer kell ellátogatnom Bécsbe, s megközelítőleg ennyiszer jönnek hozzánk a kinti kollégák is – érzékelteti a kapcsolat szorosságát a vezérigazgató -, ugyanakkor például a lakossági üzletág szakmai irányítását az anyabank végzi.”

A Raiffeisen Bank – mely az idők folyamán több névmódosításon is keresztülment: Unicbank, majd Raiffeisen Unicbank lett, mígnem újból átkeresztelték a mai változatra – gyakorlatilag megalakulása óta jövedelmezően működik, általában a honi bankszektor élmezőnyében szerepel. Bár az idei első fél év általános gazdasági lassulása az RB-t sem hagyta érintetlenül, a bank első embere úgy véli, december végére teljesíthető lesz a tervezett 5,2 milliárd forintos adózott eredmény, sőt, az akár 1 milliárd forinttal még túl is léphet a korábban kalkulált szinten. Az idei első fél évet a bank 208 milliárd forintos mérlegfőösz-szeg mellett megközelítően 4 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel zárta. Az idén startolt lakossági üzletág év végére tervezett 9 milliárd forintos betétállományából mára már megvan 8 milliárd; az átlagos betét egymillió forint körüli.

,,Az elmúlt években tudatosan törekedtem arra, hogy egy jól működő, professzionális csapatot építsek magam köré. Ezen belül pedig létrejött egy olyan kapcsolattartási rendszer, amely nem teszi szükségessé, hogy minden fontos döntésben részt vegyek; elég, ha csak tájékoztatnak azokról” – vallja Felcsuti Péter. A sokáig naponta kora reggeltől késő estig dolgozó vezérigazgató ma úgy tartja, elég fél kilencre bemennie a bankba, s hat körül akár haza is mehet. “Az természetesen más lapra tartozik, ha valami fontos, sürgős munka van napirenden.” Amúgy Felcsuti a vezető beosztásban dolgozó munkatársaitól elvárja, hogy ne munkaidő szerint dolgozzanak. ,,Egyebek mellett ezért is kapnak magasabb fizetést”, bár legalább ilyen fontos motiváló erőnek tartja a hatáskört is. Tudatosan igyekszik minél több fiatalt beválogatni csapatába; az alkalmazottak száma évről évre bővül, ám a jövés-menés kisebb a szektorban megszokottnál.

PILLÉREK. A közelmúltban zártkörűvé minősített társaság első embere ,,másodállásban” immár negyedik éve a Magyar Bankszövetség alelnöke. ,,Ha konfliktus lenne – nem kérdés – a bankot választanám” – teszi hozzá. Szakmai filozófiája két alappillérre épül: alázat a bankszakma iránt, s szilárd hit a teljesítményben.

Felcsuti szerint az 1999-es esztendő – a lakossági üzletág beindításával, s az univerzális szolgáltatások folyamatos kiépítésével – egy új növekedési pálya kezdete a bank életében.

FELCSUTI PÉTER 49 éves, diplomáját Moszkvában, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerezte; később ezt kiegészítette az MKKE szakközgazdászi végzettségével, ahol pénzügyből doktorált. Az angolul, spanyolul és oroszul is beszélő bankár 1973-ban került a Magyar Nemzeti Bankhoz, ahol a devizagazdálkodási főosztályon dolgozott. Később bekapcsolódott a jegybank hitelfelvételi tevékenységébe, s egyebek mellett részt vett a Citibank, illetve a Unicbank létrehozásával kapcsolatos munkálatokban. 1987-től az MNB-ben főosztályvezető, majd 1989 márciusában átigazolt a Citibank Budapesthez ügyvezető igazgatónak. 1989 októbere óta a Unicbank (ma Raiffeisen Bank) vezérigazgatója; 1995 júniusától a Magyar Bankszövetség alelnökeként is tevékenykedik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik