Gazdaság

TOTALFINA-ELF – Francia olajháború

“Megtette a szükséges lépéseket az Elf Aquitaine olajtársaság a TotalFina támadásának visszaverésére” – nyilatkozta Philippe Jaffré, az Elf elnöke azt követően, hogy hazai riválisa bejelentette 43 milliárd eurós felvásárlási szándékát. A célpont társaság vezetése az ajánlatot röviddel annak megtétele után ellenségesnek minősítette, s közölte, hogy igazgatósági tagokból, pénzügyi és jogi cégek képviselőiből bizottságot állított föl a megfelelő válaszlépések kidolgozása végett.

A TotalFina még a múlt héten hozta nyilvánosságra az akkori árfolyamok szerint 15 százalékos prémiumot tartalmazó ajánlatát (e cég is egy közelmúltbéli fúzió eredménye, a francia Total hét hónapja olvasztotta magába a belga Petrofinát). Thierry Demarest elnök lépésüket azzal indokolta, hogy az olajágazat gyors ütemű nemzetközi konszolidációja közepette – amelynek során ismét angolszász dominancia érvényesül – a két francia vállalatnak mindenképpen egyesítenie kell erőit. Számításaik szerint a fúzió három év alatt 1,2 milliárd eurós megtakarítást eredményezne, és a második évben 4 százalékkal növelné az egy részvényre jutó nyereséget. A tőzsdei kapitalizáció tekintetében gyakorlatilag egyenlő nagyságú cégekről van szó. Az új vállalat piaci értéke 85 milliárd euró körüli lenne, amivel a világ negyedik számú olajtársasága születne meg az Exxon, a BP Amoco, és Royal Dutch/Shell mögött.

A leánykérés visszautasítását magyarázva Jaffré kifejtette, hogy elvben ugyan nem elleneznék a fúziót, mint egyenlő felek házasságát, ám a TotalFina konkrét ajánlatának tanulmányozása nyomán arra következtetésre jutottak, hogy annak elfogadása több hátránnyal járna, mint előnnyel. Túlzott kapacitás keletkezne a finomításban, meg kellene válni a vegyipari részlegektől, ezenkívül a stratégiai fontosságú kitermelési helyeken is kettős jelenlét keletkezne. A TotalFina agresszív fellépése eleve rontja az együttműködéshez nélkülözhetetlen bizalmat. Jaffré kifejezte meggyőződését, hogy az ajánlat el fog bukni.

Elemzők azonban távolról sem biztosak ebben, különösen azt követően, hogy a francia kormány részéről – Párizsnak a fontos döntésekbe beleszólást biztosító aranyrészvénye van az Elfben – Dominique Strauss-Kahn pénzügyminiszter közölte: nem elleneznék a fúziót, mivel az nem sérti a francia érdekeket, sőt kimondottan előnyös is volna, amennyiben a világ élvonalába rukkoló óriáscéget megvédené attól, hogy felvásárlási célpontja legyen egy amerikai vagy brit társaságnak.

A párizsi tőzsde az Elf árfolyamának jelentős emelkedésével reagált a TotalFina lépésére, ami azt mutatja, hogy a befektetők az ügylet megvalósulásában hisznek, egyben arra is számítanak, hogy a cég alaposan – akár 20 százalékkal is – rá fog még ígérni a vételárra. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik