Gazdaság

A PANNONPLAST ÚJRAVÁLASZTOTT VEZÉRIGAZGATÓJA – Csapatmunka mindenekelőtt

Fehér Erzsébet, a 18 céget összefogó Pannonplast holding vezetője a következő három évben is a helyén marad. A vártnál gyengébb második negyedév miatt elképzelhető, hogy a csoport az idén nem éri el a tervezett 2,6-2,7 milliárdos eredményt.

Több mint húsz évi igazgatóskodás után is töretlen a bizalom Fehér Erzsébet iránt a Pannonplastnál: a társaság évi rendes közgyűlésén megválasztott igazgatóság június végén ismételten őt bízta meg a vezérigazgatói poszt ellátásával. A régi-új első ember 1978 óta irányítja a vállalatot, s a dolgok jelenlegi állása szerint még legalább három évig a helyén is marad. “Minden bizonnyal a felmutatott eredményeknek köszönhetem, hogy eddig minden alkalommal újraválasztottak, kétségeim ezért most sem voltak” – árulja el Fehér Erzsébet.

Az immár 63 éves, de feltűnően energikus üzletasszony azt vallja, hogy a vezetése alatt álló cég több mint két évtized alatt elért sikerei egyértelműen a közös csapatmunkán alapulnak. A határozott és céltudatos vezető házon belül is megköveteli a dinamizmust, és azt a nyitottságot, amelynek köszönhetően a Pannonplast a tőkepiaci befektetők és elemző szakemberek körében is népszerű. A befektetői kapcsolatokról azt vallja: saját jól felfogott érdekükben vállalják ezek gondos ápolását, hiszen a társaság 86 százalékban pénzügyi befektetők birtokában van. Felelősségteljes hozzáállást követel emellett a potenciális befektetőjelöltekkel való kapcsolattartás is.

A kisebb vállalatbirodalom kiépítése nem sikerült volna a különböző tőkebevonási lehetőségek, mint például a tőzsdei megjelenés, vagy a vegyesvállalat-alapítás nélkül. A vezérigazgató asszony szerint a 20 százalék körüli hitelkamatlábak ma sem teszik még jó alternatívává a bankkölcsönöket, ennek ellenére az év végén valószínűleg ilyen formában bővíti forrásait a cég.

Az utóbbi hónapok egyébként nem kedveztek a 16 termelő céget, egy kutató és egy karbantartó társaságot tömörítő Pannonplast holdingnak. A második negyedévben megállt a belső fogyasztás bővülése, az export csökkent, a csomagolóanyagokat is gyártó csoportot emellett érzékenyen érintette az élelmiszer-fogyasztás visszaesése is. Fehér Erzsébet elismeri, hogy az első negyedév végén még reálisnak tűnő 3 milliárd forintnyi működési profit, és 2,6-2,7 milliárdos nettó eredmény elérése veszélybe került. Gyorsan hozzáteszi azonban: a növekedés fennmarad, legfeljebb az üteme marad el az év elején várttól. Az elemző cégek egyébiránt korábban 2,7-2,8 milliárdos nettó eredménnyel számoltak, de mára a több cég minősítését tartalmazó konszenzusos érték csak 2,5 milliárd forint. Ha ez utóbbi lenne a “befutó”, akkor a csoport eredménye reálértéken árnyalatnyival csökkenne, hiszen tavaly 2,3 milliárd forintos nettó eredményt sikerült elérni.

A legfrissebb tőkepiaci elemzések egy része (például a Merrill Lynché) ugyanakkor hitelek felvételét szorgalmazza, ily módon javítható lenne ugyanis a cég jövedelmezősége. Fehér Erzsébet viszont leszögezi: csak a meglévő forrásokat kiegészítendő vesznek fel hiteleket, azokat is csak megalapozott beruházásokra. A Pannonplast tervei szerint az idén, és jövőre is 2,5-3,0 milliárd forintot fordítanak majd beruházásra, s ennek jegyében – saját forrásaikat kiegészítendő – az év vége felé milliárdos nagyságrendű külső forrást, elsősorban bankhitelt vonnának be.

Az idén a Philipsnek monitorkávákat szállító Moldin Kft. fejlesztésére is sor kerül, mert újabb nagy megrendelés van kilátásban, amelynek a pozitív hatása a második félévben jelentkezik majd. Új beruházások pedig az egyik leányvállalatuknál folyó fejlesztésükhöz kapcsolódóan válnak szükségessé, ám részleteket erről nem árult el a cégvezető. –

Fehér Erzsébet 63 éves, a Budapesti Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán végzett, majd műszaki doktori címet szerzett polimer kémiából és vállalatvezetés-elméletből. Először a Taurusnál dolgozott: 1968-ig technológusként, majd 1968 és 1978 között gyári főmérnökként. Mint mondja, a Taurus jó iskola volt számára, hiszen ott tanulta meg, miként kell az exportpiacok igényeinek megfelelően vezetni egy gyárat. “Pannonplastos pályafutása” 1978-ban kezdődött, akkor nevezték ki igazgatónak a jogelőd Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat élére. A cég 1991 júniusában alakult részvénytársasággá, és a vegyipari szektorból elsőként, 1994-ben jelent meg a tőzsdén. Vezérigazgatója betölti még a Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat alelnöki tisztét, tagja az MTA Ipargazdasági Bizottságának, és elnökségi tag a Magyar Kémikusok Egyesületében is. Két gyermeke és két unokája van. Szabadidejét az unokákkal, illetve elsősorban műanyagipari és gazdasági-pénzügyi szakkönyvek olvasásával tölti. Kevesen tudják róla, hogy korábban NB I-es asztaliteniszező volt, de a “sportot” ma már inkább az unokái jelentik számára, akikkel gyakran utazgat, kirándul. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik