Gazdaság

Főbb részvényfajták

TÖRZS. A részvényekhez fűződő jogokat alapértelmezésben biztosítják. Ezek közül a lényegesebbek az osztalékra, a felszámolás esetén a maradványértékre szóló jogok, a szavazati jog, illetve a későbbi kibocsátásokhoz fűződő, esetleges opciós vételi jogok.

ELSŐBBSÉGI. Tulajdonosaik valamelyik részvényesi jog tekintetében prioritást élveznek a többi részvényessel szemben.

OSZTELÉKELSŐBBSÉGI. Magyarországon elsőbbségi részvényen általában ezt értik. Tulajdonosa akkor is megkaphatja általában rögzített mértékű osztalékát, ha a közönséges részvényes semmit sem kap. Igaz, jó évben az utóbbira az elsőbbségi részvényes fix osztalékának többszörösét is kifizethetik.

FELSZÁMOLÁSI HÁNYADRA VONATKOZÓ. Ennek tulajdonosát a cég esetleges végelszámolásánál a vállalat megmaradt eszközeiből magasabb kielégítési arány illeti meg a többieknél. Akkor van értelme kibocsátani, ha a vállalkozás valószínűleg záros határidőn belül megszűnik.

SZAVAZATELSŐBBSÉGI. Ilyen jog tulajdonképpen nem létezik, hiszen egy részvény csak nulla vagy egy szavazatot testesíthet meg, ettől eltérő preferencia (például öt szavazat) formálisan nem képzelhető el. Ezt a problémát különböző részvénysorozatok kibocsátásával kerülik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik