Gazdaság

ANGOL ARANYELADÁS – Mélyfúrás

Húsz évi mélypont közelében tanyázik az arany ára a múlt hét óta a nemzetközi piacokon annak hatására, hogy a brit jegybank – korábbi bejelentésének megfelelően – 25 tonnányit kiárusított tartalékaiból. Az eladás hatására a 256 dolláros unciánkénti szintre süllyedt az aranyár (1 uncia = 31,105 gramm), és kisebb elmozdulásoktól eltekintve lényegében nem is változott.

A Bank of England néhány év alatt 715-ről 300 tonnára akarja csökkenteni aranykészletét, helyette dollárban, euróban és jenben kíván tartalékolni. Ennek volt első lépése a múlt heti eladás, amelynek során a pénzintézet még 261,2 dollárért tudott megválni a nemesfém unciájától. A tranzakció ily módon 210 millió dollárnak megfelelő bevételt eredményezett.

A londoni tervet májusban hozták nyilvánosságra, azóta az arany mintegy 10 százalékot veszített értékéből. Az aranytermelők élesen bírálták a jegybank lépését, köztük is a legharsányabban a világ legnagyobbjának számító dél-afrikai Anglogold, amely téves elgondolásnak nevezte, hogy a pénzintézet aranyról devizára vált. Az ausztrál aranytanács viszont arra az álláspontra helyezkedett, hogy az eladás pozitív hatású is lehet, amennyiben a magas költségekkel működő bányák bezárásához vezet.

A piacoknak nincsenek illúzióik, a várakozások szerint az aranyár belátható időn belül 250 dollárig is süllyedhet. Biztosra vehető, hogy a Bank of England jegybank nem függeszti fel programját, s így jövő márciusig újabb 100 tonna arany kerülhet piacra tartalékaiból. Mindennek tetejébe a svájci jegybank is azt tervezi, hogy a jövő évtől kezdődően megválik 2600 tonnás készletének felétől, továbbá a Nemzetközi Valutaalap 311 tonna arany eladására készül. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik