Gazdaság

A BÁV RT. ÚJ VEZÉRIGAZGATÓJA – Jól elhelyezett önéletrajz

A Nagybani Piac Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettesi posztjáról került a BÁV Rt. élére Szentpétery Kálmán, aki azt tartja feladatának, hogy képviselje a tulajdonosok - hangsúlyozottan gazdasági és nem politikai - érdekeit.

– Nagyságrendi váltásra vállalkozott, hiszen a BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt. 2,2 milliárd forintos jegyzett tőkéje a kétszerese, tavalyi 8,5 milliárd forintos árbevétele pedig a hétszerese a Nagybani Piac Rt.-ének, ahol Ön második vonalbeli vezető volt, itt pedig első számú lett. Ráadásul a BÁV tevékenysége bonyolultabb, záloghitelezést folytat, kereskedik, műkincsekkel foglalkozik…

– Ugye nem gondolja, hogy mindezt én fogom csinálni? Ezekre a feladatokra megvannak itt a szakemberek. Én egyébként nem tartom fontos változásnak, hogy nagyobb cégnél dolgozom, azt viszont annál inkább, hogy első számú vezető lettem. Azért is jöttem ide, mert szerettem volna kipróbálni magam, hisz’ korábban csaknem kizárólag gazdasági ügyekkel foglalkoztam.

– Hogyan került a BÁV-hoz?

– Beadtam az önéletrajzomat a Magyar Fejlesztési Bankhoz, miután az megvásárolta az Arago-csoport részesedését és több mint 80 százalékos tulajdonosa lett a BÁV-nak. Az előző vezérigazgató, Orosz Ferenc, akit a bank delegált, de az Arago is elfogadott, határozott időre vállalta a feladatot. Már a kivásárlás előtt is így tervezte, tehát lehetett tudni, hogy szükség lesz új vezérigazgatóra.

– Korábban fejvadász cégnek is adott önéletrajzot, hogy kipróbálhassa magát első számú vezetőként?

– Eddig még nem.

– Nem kerülhető meg a kérdés, vajon politikai szimpátia alapján esett-e Önre a választás. Annak idején több újság is megírta, hogy a Mahir is szerette volna megvásárolni az Arago részesedését, igaz, ezt a Mahirnál cáfolták. Az MFB pedig hírek szerint úgy bírta rá az Aragót az eladásra, hogy az adóhatóság többszöri ellenőrzést tartott a csoportnál. Többséget pedig állítólag azért akartak mindenáron szerezni a BÁV-ban, mert olyan jó üzlet, hogy a bevételeiből pártok támogatására is futja…

– Mint már a Napi Magyarország kérdésére is elmondtam, én nem kívánok foglalkozni a múlttal. Nem vagyok politikus, soha, semelyik pártnak nem voltam tagja, s nem is kívánok az lenni. Tisztában vagyok azzal, hogy a meghatározó tulajdonrésszel bíró MFB állami bank, ám ha kormány közeli embert akartak volna, nem feltétlenül engem választanak. Ezzel persze csak azt akarom alátámasztani, hogy politikailag teljesen független vagyok. Egyébként velem szemben senki, semmiféle politikai elvárást nem fogalmazott meg.

– Mint a Napi Magyarországnak elmondta, azt tartja feladatának, hogy a tulajdonosok érdekeit a lehető legjobban képviselje. Mit ért ezalatt? A nyereség növelését, esetleg a cég értékének maximalizálását?

– Mind a kettőt, de még azt is, hogy az itteni kollektíva jól érezze magát.

– Hogyan fogja ezt elérni? Elkészült-e már a stratégia, amelyet az új vezérigazgató nélkül nem kívántak elfogadni?

– Heteken belül ki tudunk lépni vele a nyilvánosság elé, most azonban még nem szeretnék részletekbe bocsátkozni. Meg kell határoznunk a BÁV jövőképét. Fejleszteni fogjuk a záloghitelezést; ez a könnyebbik feladat, mert nyereséges tevékenységről van szó. Megfelelő marketinggel ki kell alakítanunk azt a képet, hogy a legkönnyebben hozzáférhető hitelről van szó. Most még nagyon “szegényszaga” van a záloghitelezésnek. A kereskedelmi tevékenység négy üzletágának – iparcikk, nemesfém, lakberendezés és műszaki nagykereskedelem – a jövőjéről is dönteni kell. A veszteséges boltok döntő többségét már bezártuk, mintegy kétszáz fős létszámleépítés is volt.

– Milyen mutatószámokat kívánnak meghatározni a stratégiában?

– Most folyik a helyzetfelmérés, hogy mely jelzőszámok tükrözik híven a BÁV mai valóságos helyzetét. De nem kizárólag a mutatószámok fontosak. Nekem az adna elégtételt, ha a BÁV magas nyereséggel működve a legjobb B- kategóriás részvénnyé válna.

– Várhatók-e további vezetőváltások?

– Hónapok óta nincs gazdasági vezérigazgató-helyettes a vállalatnál – a közeli napokban eldől, ki tölti be ezt a posztot. Több jelölt is van.

Szentpétery Kálmán 46 éves, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ipar szakán 1976-ban végzett, majd 1980-ban szakközgazdász diplomát szerzett, amelyet egy évvel később doktori értekezésnek is elfogadtak. Első munkahelye a Vízkutató és Fúró Vállalat volt szülővárosában, Cegléden; kezdetben az üzemigazgató gazdasági helyetteseként dolgozott, majd 1988-ban gazdasági igazgatóhelyettes lett a budapesti központban. 1996-tól a Nagybani Piac Rt. vezérigazgató-helyettese. A BÁV Rt. vezérigazgatói posztját az idén június 15-től tölti be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik