Gazdaság

MAGYAR SUZUKI – Veszteség árán növekszik

.

A japán Suzuki Co. 5,7 milliárd forint tőkeemelést hajtott végre a Magyar Suzuki Rt.-ben, és magyar bankoktól 9,7 milliárd forint hitelfelvételre készül. A japán főrészvényes számít a tulajdonostársak tőkeinjekciójára is, így az Itochu kereskedőház, illetve a magyar cégek hozzájárulására. Az előbbi ez idáig 14 százalékot képviselő részvénycsomag felett rendelkezett, míg az utóbbiak összesen 2 százalék erejéig voltak érdekeltek. Most tulajdoni részük arányában július 2-ig követhetik a japán anyavállalat példáját.

Az intézkedéssel a Magyar Suzuki 14 milliárd 157 milliárdos jegyzett tőkéje 19 milliárd 857 millió forintra növekedett. A tőkeemelés a General Motors (GM) és a Suzuki kooperációjában gyártandó, egyelőre “nevenincs” kiskocsi fél év múlva, 2000 legelején esedékes útnak indításához volt szükséges; ezt Oszamu Szuzuki, az anyacég elnöke jelentette be a Magyar Suzuki Rt. napokban tartott közgyűlése után. A leginkább a Suzuki Wagon R+-hoz hasonló (a GM-mel együttműködésben, de más motorral és jelvénnyel gyártandó) új modell kezdetben várhatóan 150-180 ezer darabos szériában készül majd (ebből 120-150 ezer jut az amerikai cégre s 30 ezer a japánra). Az esztergomi gyárban, amely az induláskor 20 milliárd forintba került, az új projekt kapcsán további 16 milliárd forint beruházást hajtanak végre.

A Magyar Suzuki Rt. egyébként vegyes évet hagyott maga mögött. Árbevételét 113 százalékkal, 87 milliárd forintra növelte, és minden eddiginél több, összesen csaknem 66 ezer Swiftet készített, s abból közel 24 ezret belföldön értékesített (a tavalyi 16 ezret ezzel 67 százalékkal múlva felül). A cég hazai piaci részesedése ezzel 25 százalékra nőtt, vagyis valamelyest erősítette is piacvezető pozícióját. Másrészt a korábban felhalmozott veszteség miatt változatlanul érdemi profit nélkül zárta a cég a pénzügyi évet, s 1999-re – amikor is a tavalyihoz hasonlóan 68 ezer kocsi gyártásával, 24 ezres belföldi és 44 ezres külföldi értékesítéssel számolnak – a folyamatban lévő beruházás miatt ismét nem terveznek nyereséget. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik