Gazdaság

ÜGYEK A K&H KÖRÜL – Lépett a felügyelet

Büntető feljelentést tett az Állami Pénz és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) a K&H Brókerház Rt. volt vezérigazgatója ellen, mivel az alkuszcég “irreális árfolyamon” kötött két üzletet egy olyan társasággal, amellyel a vezérigazgató vélelmezhetően kapcsolatban állt. A két ügylet a brókercégnek mintegy 750 millió forintos kárt okozott. A bankfelügyelet e tranzakciók mellett más szabálytalanságokat is feltárt a brókercégnél, s azt ezek miatt a hazai tőkepiacon eddig példátlanul magas összegű, 5 millió forintos büntetéssel sújtotta.

A K&H Brókerház formailag a Kvantum Investment Bank – a K&H Bank leánybankja – egyszemélyi tulajdonában állt. A brókercég a tavaly augusztus- szeptemberi tőzsdeválság során az 1998 júniusának végén még 1,6 milliárdos saját tőkéjét gyakorlatilag teljesen elvesztette, sőt, veszteségei az év végére – a céltartalék-szükségletekkel együtt – elérték a 2 milliárd forintot. A brókerház a hozamgaranciás ügyletekből szeptember végéig mintegy 1,2 milliárd forint veszteséget szenvedett el – derül ki az ÁPTF által publikált határozatból. Bár a hivatalos közlemény nem szól róla, a piacon nyílt titokként kezelik, hogy a kifogásolt ügyletek kedvezményezettjei számos esetben közel álltak a bankcsoport vezetői köréhez.

Ami a volt vezérigazgató ügyeit illeti, ő az ÁPTF által nem cáfolt lapinformációk szerint, tavaly ősszel kötötte a két inkriminált szerződést egy olyan társasággal, amely nem volt bejegyezve, ráadásul a cégbíróság később vissza is utasította bejegyzését. A feljelentés alapjául a felügyelet tavaly év végén végzett vizsgálata szolgált. Felkeltette a bankfelügyelet érdeklődését egy másik akció is: 1997-ben a dolgozók kedvezményesen, a névérték 50 százalékán jegyezhették le az anyabank 5 százalékos részvénycsomagját. A bank brókercége ezt követően 270 százalékon adott vételi ajánlatot a papírokra. Az ügyletből 1,14 milliárd forint árfolyamnyeresége származott a kedvezményezetteknek. Az akkor mintegy 3,5 ezer alkalmazott összesen 260 millió forinthoz, míg a néhány tagú menedzsment 880 millió forinthoz jutott ily módon. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik