Gazdaság

MILLENNIUMI PROBLÉMA – Háztáji felkészülés

A legtöbb számítógépben időzített bomba ketyeg. Noha az otthoni használatra vásárolt PC-kben ez nagy robbanást nem okozhat, azért számtalan kellemetlenség állhat elő.

Privát felhasználók számára minden bizonnyal az lesz a legvalószínűbb kellemetlenség az ezredforduló kapcsán, hogy az e-mail üzenetek rossz dátumbélyegzővel mennek el, a tennivalóikat komputeren nyilvántartók pedig fontos találkozókról maradhatnak le. Előfordulhat az is, hogy egyes programok a dátumkezelés miatt össze-vissza dobálják az adatokat, s rossz műveleteket végeznek el velük. Világviszonylatban a probléma kiküszöbölésének költségét 300-600 milliárd dollárra teszik.

Otthon azonban akár ingyen is megúszhatjuk, ha nem túl régi a gépünk és a rajta futó szoftverállomány. Elsődleges hibaforrás a hardver. Minden PC hardvere tartalmaz egy beépített órát (Real Time Clock, RTC) és egy BIOS-t (Basic Input Output System). Ez utóbbi elsősorban a külvilággal való kommunikációért felelős, ez végzi az alapvető képernyő-, billentyű- és file-kezelést. Az RTC akkor is működik, amikor a gép ki van kapcsolva, és minden bekapcsoláskor ez adja meg az időt a BIOS-nak. Az RTC 2000-kompatibilitása kevésbé fontos, ugyanis az újabb BIOS-okat már úgy készítették el, hogy fölülírják az RTC-t. Ha a BIOS-unk jó, akkor nem biztos, hogy érdemes külön foglalkozni az órával. Ugyanakkor ennek kijavítása a legegyszerűbb, hiszen 8-15 ezer forintért lehet kapni olyan RTC-t tartalmazó bővítőkártyát, amelyet csak be kell helyezni a számítógépbe, s ez egyben a BIOS-t is kijavítja. Akár az Internetről is letölthető olyan tesztprogram, amely a PC-t ellenőrzi a 2000. év szempontjából. Ilyenek például a YMARK2000, vagy a 2000.EXE programok. (Az előbbi letölthető a www.nstl.com honlapról.)

TANULÉKONY ÓRÁK. A BIOS is kicserélhető, illetve felülírható, de akárcsak a beépített óra esetében, itt is előfordulhat az a probléma, hogy az új elem nem tud együttműködni a hardver többi részével. Ha a gépünk neves gyártótól származik, akkor annak honlapján találunk információt arra nézve, hogy a BIOS melyik verziója 2000-kompatíbilis. Szirmai Ákos, az AAM Vezető Informatikai Tanácsadó Kft.-nek a 2000. év körüli problémákban illetékes szakembere szerint a márkás cégek gépeit körülbelül 1998 elejétől felkészítették a dátumváltásra. A no name, alkatrészekből összeszerelt, egyébként viszont otthoni használatra kiválóan alkalmas PC-kre nézve semmiféle garancia nincs a dátumváltással kapcsolatban, ezeknél mindenképpen érdemes egy tesztprogramot végigfuttatni. Megoldás lehet az is, ha manuálisan átállítjuk az órában az évszámot négyszámjegyűre, ekkor a gépek többsége (de nem mindegyike) “megtanulja” a helyes időt.

A hardver feletti szint első lépcsőfoka a programok futtatása szempontjából elengedhetetlen operációs rendszer, leggyakrabban előforduló típusa a Microsoft Windows valamelyik verziója. A régebbi, Windows 3.1-estől kezdve akár a legújabb Windows 98-ig, illetve a hálózati operációs rendszerek közül a Windows NT 4.0-ig bezárólag minden verziót érinthet a probléma. Az eddigi tesztek szerint ugyan nagy baj nem lehet, a Windows legfeljebb esztétikai hibákat követ el, például a file-kezelő rossz sorrendben írja ki a file-okat, vagy előfordulhat, hogy egyes keresési funkciók nem fognak működni.

FORDULJON AZ INTERNETHEZ! Legnagyobb gondot a felhasználói programokban okozhat a dátumváltás, bár itt is kevésbé veszélyeztetettek (illetve könnyebben javíthatók) az úgynevezett dobozos, készen vásárolt programok. Ezekre vonatkozóan megint csak megbízható információkat találhatunk az Interneten, amelyeket akkor is érdemes újra megnézni, ha már tavaly megtettük, mivel 1999 első félévében számos gyártó változtatta meg véleményét egyes termékeinek kompatibilitásáról. Tavaly ősszel az Egyesült Államokban elfogadták azt a törvényt, amely kimondja, hogy a gyártók nem felelősek a 2000. év problematikájáról az Interneten tett nyilatkozataikért, s azóta a szoftvercégek egyre nyíltabb állításokat tesznek közzé. A sokak által használt Excel legújabb, 5.0-s változatában például előfordulhat szökőév-számítási probléma, ami a cégek adatnyilvántartása, könyvelése szempontjából akár kritikus is lehet.

Nemrégiben dobták piacra a Y2K.O. nevű, magyar fejlesztésű kódelemző szoftvert, amely az eddigieknél gyorsabban, s ráadásul működés közben teszteli a programokat. A teszteléseknél általában nehézséget okoz, hogy a tesztadatok megadásához olyan ember kell, aki jól ismeri a programot. Itt erre nincs szükség, a jegybanknál végzett ellenőrzés során magát a programot meg sem nézték a tesztelők. A szoftvert forgalmazó Balthazar Kft. már együttműködési megállapodást kötött néhány nagy gyártóval, például az IBM-mel vagy a Compaqkal, akik egyébként maguk is kínálnak megoldást a 2000. év problémájára.

A Y2K.O.-t, vagy a Compaq Janus 2000 szoftverét csak nagyobb, minimum 50 ezer soros programokra érdemes megvásárolni, hiszen legalább félmillió forintba kerülnek. Vannak viszont cégek (például az ASK IS Kft., vagy a Kürt Computer Kft.), amelyek már bejáratott módszertannal és gyakorlott szakemberekkel segítenek a 2000. évi felkészülésben. A tanácsadók információt és “felkészülési forgatókönyvet” nyújtanak a vállalatoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik