Gazdaság

Magyar durumbúza

Magyarország a durumbúza termeszthetőségének északi határán fekszik, így a termény minősége – különösen a termesztési technológia és a fajta rossz megválasztása esetén – könnyen válik nem megfelelővé (alacsony az üveges szemek aránya, kicsi a pigmenttartalom). Az ilyen darából készült tészta egy idő után elszürkülhet, főzési tulajdonságai romlanak. Azt azonban a bennfentesek visszautasítják, hogy csak a drága külföldi – francia, kanadai, olasz – durumbúzából lehet jó minőségű tésztát készíteni. Ma már vannak magyar durumfajták is, amelyeket a szegedi Gabonatermesztési Kutatóintézetben és az MTA Martonvásári Kutató Intézetében nemesítettek ki. Igaz, ezek sem a legolcsóbbak, tonnánként 26,5-27,0 ezer forintot is elkérnek értük. A minőségi alapanyag előállításához speciális malom is kell, mert az átalakított, vegyes hasznosítású malmokból származó durumdara minősége a legtöbbször nem felel meg a feldolgozók igényeinek. Speciális durummalomból azonban csak egyetlen egy van Magyarországon, a bajai Diamant Kft.-é. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik