Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Tömény unalom

Csekély mértékben változó árfolyamok, a hosszabb nyitva tartás ellenére gyenge forgalom - így foglalható össze a tőzsde elmúlt hete.

Átlagon felül a blue chipek közül a Mol drágult, a Matáv és az OTP árfolyama – legalábbis az e hét eleji kisebb csökkenést megelőzően – lényegében a BUX-nak megfelelően változott. A korábbiakkal ellentétben a közepes cégek árfolyama sem változott jelentősen, talán csak a gépipari papírok erősödését és az Inter-Európa Bank pénteki megugrását érdemes kiemelni.

A nemzetközi porondról sem érkeztek igazán fontos hírek. Az amerikai Fed múlt keddi ülésén végül is nem döntött kamatemelésről, és a vezető New York-i tőzsdeindex, a Dow Jones is gyakorlatilag szinten maradt a múlt héten.

Semmi olyan tényező nem látszik rövid távon, amely komolyabb árfolyam-emelkedést indíthatna el: a makrogazdasági bizonytalanság vélhetően továbbra sem oszlik el, a koszovói válság közeli lezárásának esélye sem nőtt meg, s a vállalatok negyedéves eredményadatai sem hozták meg a kedvet a magyar részvényekhez. Némi pozitívumot jelenthet a Matáv most zajló bemutatkozó körútja, de miután már piacon lévő részvényről van szó, és ráadásul nemzetközi mércével a felajánlott mennyiség is csekély, mindennek csak korlátozott hatása lehet.

A befektetők hangulatáról sokat elárul a határidős piac is: az egyetlen likvid – idei decemberi – határidő elszámolóára alig több mint 7 százalékos kamattartalmú. Ez csupán fele a hasonló futamidejű állampapírok hozamának.

Néhány cég esetében egy esetleges felvásárlás, vagy az erre való spekuláció hozhat változást. Jó pár olyan társaság van ugyanis a Budapesti Értéktőzsdén, amelynek árfolyama alaposan elmarad az egy részvényre jutó könyv szerinti értéktől. Ilyen esetben pedig akár az adott cég fő tulajdonosa, akár pedig valamely külső befektető megpróbálkozhat a felvásárlással. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik