Gazdaság

DRASZTIKUS LENGYEL VÁMEMELÉS – Gátvetők

A lengyel kormány, alig több mint egy évvel a legutóbbi akció után (Figyelő, 1998/6. szám), újabb “vámcsapást” mért az országba érkező gabona-, sertéshús-, illetve tejszállítmányokra. A visszamenőlegesen április elsejei hatállyal bevezetett intézkedés következtében az eurobúza importvámja az eddigi 20-ról 70 százalékra, a sertéshúsé 25-ről 83,3 százalékra, a tejtermékeké pedig 28-ról 60 százalékra változott.

Varsói illetékesek szerint a belső piac védelmét szolgáló váratlan lépésre a februári termelőtüntetések hatására szánta el magát a lengyel kabinet. Állítják továbbá, hogy a vámok növelése, illetve egyes termékek esetében az importkvóták mérséklése összhangban áll a Világkereskedelmi Szervezet vonatkozó rendelkezéseivel. Jerzy Plewa mezőgazdasági miniszterhelyettes rámutatott például, hogy a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) tagjaitól érkező durumbúza továbbra is vámmentes maradt. (Ez persze aligha lehet gyógyír a magyar szállítóknak, hiszen durumbúza-termelés nálunk elenyésző mennyiségű.) A lengyel fél addig akarja fenntartani az emelt vámszinteket, amíg agrártámogatási rendszerét át nem alakítja közvetlen termelői típusúra; ezt a nyár végére tervezik befejezni.

A budapesti Gazdasági Minisztérium előre figyelmezette a lengyel partnert, hogy válaszlépésekkel járhat az újbóli és durva mértékű vámemelés. A lépést mindazonáltal ottani agrártermékek behozatali korlátozásával aligha lehetne megtorolni. A Magyarországra érkező lengyel exportban a stratégiai termék is kevés. Meghatározóak – onnan származó importunknak csaknem 70 százalékát adják – a nem-nemesfémek és a belőlük készített termékek (ilyen például a rézhuzal és a rézkatód). A behozatal fennmaradó részében kiemelhetők a bitumenes termékek, de jelentős még a pelenka, vitamin, tartály, hullámpapír, tisztítószer és gumiabroncs importja is.

A CEFTA-integrációban meghirdetett kereskedelmi, vámkedvezmények ellenére a környező országok sorra állítják az akadályokat a magyar gabonakivitel elé. Az exportnak elvileg nincs kereskedelmi korlátja, de a kedvezmények megvonásával, vámpótlékkal gyakorlatilag piacképtelenné vált a magyar áru. Makay György, a Gabonaszövetség főtitkára keserűen állapította meg, hogy felesleges a lengyel lépést kommentálni; a CEFTA-elvek ilyen egyoldalú figyelmen kívül hagyása komolytalanná teszi az integrációt. A magyar búzakivitel éppen a korábbi hasonló lépések miatt ma már csak töredéke a lengyel importnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik