Gazdaság

A BANKSZEKTOR ÉS A MILLENNIUM – Az elmaradottság védernyője

A bankoknál csak lokális kiesésekre kell számítani a következő, ominózus szilvesztert követően az évezredváltással kapcsolatban, de ezek is csak olyan területeken fordulhatnak elő, ahol abból az ügyfelek semmit nem fognak érzékelni - hangzott el a tavaly október végén alakult Global 2000 Magyarország napokban tartott első tájékoztatóján.

A svájci székhelyű Global 2000 Coordinating Group (www. Global2k.com) a hozzá csatlakozó pénzügyi intézményeket látja el az informatikai átálláshoz szükséges tanácsokkal. A nemzetközi ernyőszervezet szerint Magyarország – Csehországgal és Lengyelországgal együtt – a kevéssé veszélyeztetett térségben helyezkedik el. Ez annak köszönhető, hogy régiónkban a nyolcvanas évek elejéig nem terjedtek el azok a programrendszerek, amelyek most átállításra szorulnak, illetve alacsony az automatizáltság foka, valamint az informatikai rendszerek integrációja is elmarad a fejlett országokétól.

Mint a világ többi táján, nálunk is a pénzügyi szektor vezet a felkészülésben. Ezen a területen egyértelmű határidőket szabtak meg a felügyeleti szervek (Figyelő, 1999/8. szám). Március 31-ig kell például befejezni a külső teszteket; április 30-ig kell elkészíteni az üzleti folytonossági tervet; a teljes körű átállás végső dátuma pedig szeptember 30. A pénzügyi szektor egyik legfontosabb, átfogó rendszerének, a Bankközi Klíring Rendszernek a tesztelése már februárban véget ért. A Giro Elszámolásforgalmi Rt. a próbákat két részre tagolta: egyrészt a klíringtranzakciókat és inkasszókat feldolgozó elszámolásforgalmi tételeket vizsgálta, s ezzel párhuzamosan tesztelte a csoportos beszedések forgalmazását megelőző felhatalmazási tételeket.

A Global 2000 Magyarország egyik legfontosabb feladatának azt tartja, hogy 20, teljesen önkéntes alapon kapcsolódó tagszervezete körében megszervezze a tapasztalatok átadását, aminek a felkészülési munkálatok legalább felét kitevő tesztelések során van igazán jelentősége. Mint Psotta Tibor, a csoport vezetője elmondta, a bankok számítanak arra, hogy az emberek december végén nagyobb mennyiségű készpénzhez akarnak majd jutni, de mint hangsúlyozta, a megadott határidőre annyira felkészültek lesznek, hogy ügyfeleik ezen óvintézkedésére nem lesz szükség. A fontosabb szállítókkal szervezett találkozók mellett a csoport el akarja érni, hogy az 1999. december 31-e és 2000. január 3-a közti időszakot bankszünnapoknak nyilvánítsa a kormány. Ez minden bizonnyal meg is fog történni, hiszen e lépés megfelel az Európai Unió ajánlásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik