Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Távol Amerikától

A múlt hét eleji szárnyalás után némiképp megtorpant a hazai tőzsde. A nemzetközi piacokon eközben szinte határtalan optimizmus uralkodott, a Dow Jones index például hétfőn megközelítette az álomhatárnak számító 10 ezer pontos értéket, kedden pedig átmenetileg túl is lépte azt.

Kivárási tünetek jellemezték a honi részvénypiacot a legutóbbi napokban a múlt hét eleji – a kedvező fizetési mérlegnek köszönhető – optimizmus után. Míg a múlt kedden a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe kereskedés közben még a 6100 pontos határt is átlépte (igaz, zárásra ismét ötössel kezdődött a BUX értéke), a hét további részében kisebb lépésekben 5800-ig csúszott vissza a mutató. Pedig a vezető piacokon szárnyaltak a részvényárfolyamok. Az amerikai Dow Jones csütörtöki maximuma a 10 ezer pontos határt 64 pontra megközelítette, a kereskedés végén kialakult 9897 pont pedig rekord záróértéknek számított. Különösen az olajipari és a kiskereskedelmi cégek szerepeltek jól, az előbbiek az emelkedő olajáraknak, az utóbbiak pedig a kedvező fogyasztási adatoknak köszönhetően. A tendenciát tovább erősítheti, hogy pénteken a Brent kőolaj jegyzése már a 13 dollárt is meghaladta. A megfigyelők azonban felhívják a figyelmet arra a tényre is, hogy a hossz elsősorban a blue chipekre korlátozódik, a technológiai részvények október 8-a óta tartó felfutása is megtört a múlt hónap elején. Pénteken kisebb korrekció következett az amerikai piacon. Aznap inkább a német papírok könyvelhettek el jelentősebb emelkedést: a pénzügyminiszter lemondásának hírére a DAX több mint 5 százalékot erősödött. Hétfőn a profitrealizálás volt a jellemző az európai piacokon, amihez a londoni FTSE indexben komoly súllyal szereplő távközlési részvények gyenge teljesítménye is hozzájárult. A német Veba AG ugyanis diszkonttal tudja csak eladni a brit Cable and Wirelessben lévő 10,2 százalékos részesedését, ami óvatosságra inti az elemzőket. Az európai pesszimizmussal ellentétben a Dow Jones hétfőn ismét megközelítette a bűvös határt rekordszinten, 9958 ponton zárt a mutató, kedden pedig nap közben át is törte azt, igaz a fellépő eladási nyomás hatására gyorsan a lélektani határ alá esett az értéke.

A magyar piacon a múlt héten elsősorban a makrogazdasági adatok voltak a meghatározóak – a folyó fizetési mérleg hétfőn napvilágot látott értéke után csütörtökön az infláció, majd pénteken a költségvetési hiány következett. A kedvező inflációs adat már korábban beépült az árakba, így nem tudta megfordítani az árfolyamok lemorzsolódását, míg a költségvetési hiány kisebb elbizonytalanodást okozott.

A blue chipek a honi piacon is jobban szerepeltek az indexnél. Az OTP továbbra is tudta tartani 10 ezer forint feletti árfolyamát, a Matáv-papírok pedig szintén őrzik 1300 forintos kurzusukat. A “nagyok” közül leginkább a Mol gyengélkedett az elmúlt napokban, az olajipari részvény árfolyama – a múlt kedden csak pillanatokra elért 6100 forintról – 5700 forintig esett vissza. A közepes kapitalizációjú cégek papírjai közül a 7 ezer forinton forgó Pickben mind több elemző lát fantáziát, csakúgy mint a 4200-4300 forinton álló BorsodChemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik