Gazdaság

NÉHÁNY KÉRDÉS

KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK ÖSZTÖNZÉSE. Kiterjedne-e az “önfoglalkoztatásra”, vagy célja a piacra orientált versenyképes vállalkozások megerősítése? Mértéke az igazolható versenyhátrány kiegyenlítése, vagy azon túlmenő “társadalomfejlesztés”? Ha a kis- és középvállalatok támogatása igazolt igény, akkor miért a nagyvállalatok (részben multik) támogatása kap elsőbbséget, fokozva a kisebbek versenyhátrányát?

MEGTAKARÍTÁSOK. Milyen hatással van a megtakarításra az adópolitika? Mennyiben növeli azt, vagy csak átrendezi a megtakarítási formákat, és mi ennek az adóáldozata? Csak a hosszú távú (lekötött) megtakarításokat indokolt-e preferálni – vagy szélesebb kört?

SZÜRKEGAZDASÁG. A “30 százalék” szürke – azaz egyébként legális, csak adókikerülő – gazdaságnak melyek a különböző adókhoz köthető területei, formái? Adminisztratív és/vagy piackonform visszaszorításuk hogyan hat a tevékenység volumenére és az adóbevételre? Melyek azok az esetek, amikor a “kifehérítés” a tevékenység csökkenésével járhat?

MELLÉKHATÁSOK. Az egyes adók terheinek változása milyen hatással lehet az adómorálra, a tevékenységre és más adókra? A keresetek túlzott adóterhelésének – és a kapcsolódó tb-járulékoknak – a csökkentése mely területeken pótolható?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik