Gazdaság

Szemben az árral

ADÓCSÖKKENTÉSI TERVEK. Jövőre az adókedvezmények radikális szűkítésével arányos adókulcsmérséklésen gondolkodik a Pénzügyminisztérium – nyilatkozta Járai Zsigmond, a tárca vezetője. A kedvezmények leépítése szerinte az adózási rendszer egyszerűsítését is szolgálja, ennek eredményeként már magából a bevallásokból is kevesebb lesz. Elsősorban az élőmunkaterhekkel kapcsolatos adók csökkentését tervezik, mert így növekedhet a gazdaság versenyképessége.

A GKI HANGSÚLYVÁLTÁST SÜRGET. Változatlan kormányzati magatartás esetén a magyar gazdaság határozottan letérne az egyensúlyi pályáról, ezért indokolt a gazdaságpolitikai hangsúlyváltás – derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. legfrissebb elemzéséből. A kutatóintézet szerint a gazdaság idei fejlődésének külső és belső, valamint objektív és szubjektív feltételei egyaránt rosszabbak, mint tavaly, vagy mint amit a múlt év végén hivatalosan előre jeleztek. Ahhoz, hogy ne keletkezzenek súlyosabb problémák, meg kell fékezni a külső egyensúly romlását, s a következő évek kedvezőbb fejlődése érdekében fel kell gyorsítani az államháztartási reformokat. Fontos az is, hogy a jövedelempolitika ne engedjen az újabb béremelési és támogatási igényeknek.

NYUGODT ERŐ. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) tagjai, köztük a világ legnagyobb cégei, nem aggódnak a magyarországi makrogazdasági adatok miatt. Fáth Péter, a szervezet ügyvezető igazgatója szerint természetes a tavaly decemberi profitkivonás, hiszen az utóbbi 8-10 évben nagyrészt csak befektettek nálunk, eljött tehát az ideje annak, hogy az invesztorok nyereségük egy részét hazavigyék. Fáth Péter szerint szó sincs az országtól való “eltávolodásról”, inkább a befektetői szándék élénkülésére lehet számítani.

NÖVEKVŐ TARTALÉKOK. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemzetközi tartalékainak értéke február végén 9,44 milliárd dollár volt, 440 millió dollárral több, mint január utolsó napján (lásd a grafikont). A forgalomban lévő készpénz mennyisége februárban 5,6 milliárd forinttal emelkedett, értéke elérte a 719,2 milliárd forintot.

KORMÁNYZATI CSEREAJÁNLAT. A kormány hajlandó elfogadni a szakszervezeteknek a Munka törvénykönyve módosítására vonatkozó követeléseit, ha az érdekképviseletek is készek a társadalmi párbeszédnek a kormány által javasolt formájú megújítására, illetve a korábban közösen elfogadott országos keresetemelési ajánlás megerősítésére – közölte Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője, miután pénteken tárgyalt az országos szakszervezeti konföderációk vezetőivel. A szakszervezetek testületeik elé viszik a javaslatot, és arról március 19-én újabb tárgyalási fordulót tart a kormány az Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalával.

MEGYÉK A VÍZ ALATT. Különböző becslések alapján 300-400 ezer hektárt öntött el eddig a belvíz, elsősorban a keleti és északkeleti megyékben. A rekordmennyiségű víz lakott településeket is fenyeget – eddig több mint ezer főt kellett kiköltöztetni lakhelyéről. A károkat, illetve a védekezési költségeket növeli, hogy egyidejűleg számos folyó is árad, s az árvízveszély a következő hetekben sem fog csökkeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik