Gazdaság

STABILIZÁLÓDÓ DARABSZÁM

Miközben a teljes biztosítási díjbevétel reálértéken is 10 százalékkal nőtt, a biztosítási szerződések száma éppen hogy gyarapodott, növekedésük csupán 2 százalékos volt 1998-ban.

A múlt év végén 8,1 millió nem-életbiztosítás és majdnem 4 millió életbiztosítás volt érvényben (az utóbbiaknál egyébként érdekesség, hogy a szerződő ügyfelek száma 2,9 millió volt).

A vérszegény növekedésben főként a vegyes életbiztosítások a ludasak, azok száma az egy évvel korábbihoz képest egyenesen fogyott, mégpedig közel 220 ezerrel. Ez majdnem azonos a nem-életbiztosítási ág tavalyi bővülésével. Hiába háromszorozódtak meg tehát a befektetési életbiztosítások (Figyelő, 1999/9. szám), s nőttek 70 ezerrel a halálesetre szóló szerződések, az életbiztosítási szféra alig 15 ezerrel több biztosítással bírt 1998 végén, mint egy évvel korábban. (Meglepő módon, tavaly júliusban közel 100 ezerrel több életbiztosítást regisztrált az Ábif, mint 1997 vagy 1998 végén.) A nem-életbiztosítási üzletágban leginkább a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások száma gyarapodott (közel 2,9 millióra), a második a casco, amelyből – a mintegy 45 ezer darabos növekmény eredményeként – az év végén 421,4 ezret számláltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik